In Mugla groeit de weerstand tegen verouderde kolencentrales en een uitbreiding van de bruinkoolmijnen. De vervuiling leidt tot forse gezondheidsproblemen.

De Turkse provincie Mugla telt drie verouderde kolencentrales en verschillende bruinkoolmijnen. De overheid schuift de sluiting van de centrales voor zich uit, en net als in het Duitse Hambach zijn er plannen om de mijnen uit te breiden. „Onaanvaardbaar”, zeggen klimaatorganisaties als 350.org en het Climate Action Network (CAN).

Uit een studie van CAN Europa blijkt dat de drie centrales samen goed zijn voor de uitstoot van 9,5 miljoen zwaveldioxide, 890.000 stikstofoxide, 65.000 ton stof en 28.000 kilogram kwik sinds hun opstart in 1983. De tol voor de gezondheid is hoog: 45.000 vroegtijdige sterfgevallen en ziekenhuisopnames voor 46.000 patiënten wegens ademhalingsproblemen of hartaandoeningen.

De vervuiling beperkt zich niet tot de Turkse regio of zelfs de landsgrenzen. Ook Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika ervaren aan den lijve de gevolgen, zo stellen de onderzoekers. Meer dan de helft van de impact op de volksgezondheid door het fijnstof uit de kolencentrales gebeurt buiten Turkije – voor de stikstofoxiden is dat een kwart. Egypte, Israël en Griekenland zitten bij de zwaarst getroffen landen.

Ook de klimaatimpact is groot: de drie kolencentrales hebben tijdens hun werking samen al 360 miljoen ton CO2 uitgestoten. Als hun levensduur wordt verlengd tot 50 jaar kan daar nog eens 328 miljoen ton bijkomen. En als de uitbreiding van de bruinkoolmijnen doorgaat, moet 18.450 hectare woud verdwijnen en daarmee een CO2-opslagvat van 9 miljoen ton CO2. Dat is zeventien keer het Hambach-woud waar momenteel in Duitsland strijd om wordt geleverd.

Het CAN-rapport volgt net na een conferentie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die in het teken stond van luchtvervuiling. Experts van over de hele wereld benadrukten er de noodzaak om vuile energie af te zweren en te investeren in nieuwe, schonere vormen van energieproductie om de luchtkwaliteit te verbeteren,

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties