De Haarlemse politie heeft vanmiddag de 37-jarige Van Zeijl aangehouden wegens bedreiging. Hij kreeg tevens een gebiedsverbod opgelegd voor de intocht van de Sint in Zaandijk.

De Utrechter werd dinsdagmiddag na afloop van een kort geding tegen de landelijke intocht in Haarlem op straat ingerekend. Hij uitte eerder doodsbedreigingen aan het adres van Sinterklaas op Twitter en Facebook. Zo publiceerde Van Zeijl een montagefoto met de Sint op de plek van de doodgeschoten Amerikaanse president John F. Kennedy. Of dit de bedreiging is die tot de aanhouding heeft geleid, is niet duidelijk.

Eerder op de dag twitterde Van Zeijl het volgende over de rechtszaak in Haarlem: ‘Onderweg naar Haarlem om Zwarte Piet te euthanaseren. Voor alle #blokkeerfriezen: jullie moeten voor de trein van Utrecht naar Haarlem op het spoor gaan staan. Ik zal zwaaien!’ Van Zeijl is na diens aanhouding meegenomen naar het politiebureau en wordt verhoord. Onduidelijk is nog of hij vast blijf zitten tot na de intocht.

Ook heeft Van Zeijl, samen met drie metgezellen, van de burgemeester van Zaanstad een tweedaags gebiedsverbod opgelegd gekregen. Het viertal mag zich vrijdag en zaterdag niet in de omgeving van de Zaanse Schans bevinden waar Sint en Piet voet aan wal zullen zetten. Vorig jaar uitte Van Zeijl ook al een doodsbedreiging in de richting van Sinterklaas op sociale media. Hij werd hiervoor in september veroordeeld wegens opruiing.

Het kort geding van vandaag had Van Zeijl in naam van de stichting Majority Perspective aangespannen tegen de NTR, de Zaanse burgemeester Jan Hamming en de gemeente Zaanstad met als doel de landelijke intocht te laten verbieden. Van Zeijl strijdt met zowel deze stichting als de actiegroep De Grauwe Eeuw tegen onder andere de afschaffing van Zwarte Piet, omdat het racistisch zou zijn. De Telegraaf vermoedt dat diverse tegenstanders van Zwarte Piet er een radicale agenda op na houden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees v duijvenvoorde
5 jaren geleden

Ik denk dat die man door zijn moeder verkeerd op gevoed is of misbruikt de oplossing is op Hangen mensen die dat willen doen zijn niet welkom in Nederland dit oud gebruik is een van ons Hollanders zijn zij daar niet mee eens ga naar een ander land en val ons er niet mee lastig

Hendrik de observator
5 jaren geleden

Heb medelijden met dit soort imbeciele mensen. Waarom? zij hebben namelijk hersencellen die duidelijk een zodanige afwijking hebben dat het i.q. op een zeer morbide laag niveau functioneert.
Bewijs? De bagger die uit hun monden komt is van zo hoog niveau dat dat gewoon thuis hoort in de vuilverbranding, is n.l,niet eens geschikt om compost van te maken.