De landen van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met het plan van de Europese Commissie om de opslag van twee vingerafdrukken op identiteitskaarten te verplichten.

Ambassadeurs van de 28 lidstaten zijn woensdag akkoord gegaan met dit voorstel van de Europese Commissie. De maatregel zou nodig zijn om identiteitsfraude tegen te gaan. Als het Europees Parlement er ook mee ingestemt, hebben EU-landen twee jaar de tijd om het besluit door te voeren. Bestaande kaarten zonder vingerafdrukken verliezen tien jaar daarna hun geldigheid.

In Nederland waren vingerafdrukken op ID-kaarten al enkele jaren verplicht, maar dat werd begin 2014 afgeschaft omdat het geen Europese verplichting was. Mei 2016 heeft de Raad van State geoordeeld dat de verplichte afname van vingerafdrukken in Nederlandse identiteitskaarten in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit. De verplichting leidt al jaren tot verzet onder burgers die privacy een groot goed vinden.

De Europese databeschermingsautoriteit (EPDS) vindt dat er onvoldoende rechtvaardiging is om de ID-pas te voorzien van meerdere biometrische gegevens, namelijk vingerafdrukken en een foto van het gezicht. Verder stelt de EDPS dat het voorstel een vergaande impact voor de 370 miljoen EU-burgers zou hebben en dat 85 procent van de EU-bevolking aan verplichte vingerafdrukeisen zal worden onderworpen.

Bij digitaal verwerkte vingerafdrukken in paspoorten en ID-kaarten gold de laatste jaren een biometrisch foutenpercentage van maar liefst 30 procent. Mede vanwege deze hoge foutenpercentages worden de vingerafdrukken in paspoorten en identiteitskaarten tot op heden vrijwel niet gebruikt, noch in Nederland, noch aan de grenzen en op luchthavens.

Momenteel lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog diverse individuele Nederlandse rechtszaken waarin de verplichte afgifte van vingerafdrukken voor paspoorten en ID-kaarten aangevochten omdat het in strijd zou zijn met art. 8 EVRM (recht op privacy). ‘Voor mensen die om welke reden dan ook geen vingerafdrukken wensen af te geven (biometrisch gewetensbezwaarden, art. 9 EVRM) zou in elk geval een uitzondering moeten worden bedongen’, aldus Privacy First.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties