Net als vorig jaar wil 68 procent van de Nederlanders dat Zwarte Piet zwart blijft, zo blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag.

Het is voor het eerst sinds zes jaar dat het aantal mensen dat wil dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast niet is gestegen. Dat blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 40.000 deelnemers. Voorheen groeide het aantal mensen dat af wil van zwart gekleurde Pieten. Dit jaar is dat anders en dat komt vooral door verharding van de acties van tegenstanders.

Ruim een kwart (28 procent) wil dat het uiterlijk wél wordt aangepast. Ook voor het eerst zijn er ongeveer net zoveel mensen die vinden dat de discussie over Zwarte Piet voorbij is, als mensen die vinden dat de discussie nog niet is afgerond. Vier op de tien ondervraagden (41 procent) vindt de combinatie van roetveegpieten en Zwarte Pieten, zoals de NTR die de afgelopen jaren introduceerde, acceptabel. Meer dan de helft (54 procent) echter niet.

‘Ik vond het best acceptabel dat Piet langzaam verkleurde op verzoek van mensen die zich eraan storen. Maar door het chanteren met klachten en betogingen op plaatsen waar kleine kinderen zijn, ben ik nu tegen elke verandering aan Zwarte Piet’, aldus een van de ondervraagden. ‘Als we toegeven aan de wensen van deze kleine groep negatieve personen, dan vinden ze weer andere zaken die niet kunnen’, reageert een ander.

Aan het onderzoek deden 40.315 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 12 tot en met 16 november 2018. De uitslag is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sint
5 jaren geleden
Zappa
5 jaren geleden
Antwoord aan  Sint

Het feit dat Afrikaanse stadstaten in het verleden een slavernijpraktijk en slavenhandel uitoefenden is geen reden om het racisme en slavernij-idee dat aan het karakter ‘Zwarte Piet’ kleeft goed te praten of te verdedigen.

Jos van Oijen
5 jaren geleden

Vergeten?

Voor het eerst heeft EenVandaag ook een groep van 780 Nederlanders van Antilliaanse en Surinaamse afkomst ondervraagd. Waar slechts 17 procent van alle deelnemers Zwarte Piet als racistisch ziet, ervaart bijna driekwart (73%) van deze groep Zwarte Piet als racistisch en zijn daarom voor aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet. Zes op de tien (62%) geven aan zelf, of een direct familielid, gediscrimineerd te zijn met de fguur Zwarte Piet.

Astrid
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jos van Oijen

Volgens mijn informatie komt Zwarte Piet uit Spanje, is een kindervriend, dus hoe kan je dan spreken van ‘racisme’? Buiten dat, in Suriname zelf wordt Zwarte Piet op handen gedragen. Met dit soort malle uitspraken als in die enquête wordt de polarisatie verder in de hand gewerkt. Eigen schuld dikke bult.

Martien Hellinga
3 jaren geleden
Antwoord aan  Astrid

Sinterklaas is geboren in Turkije en nooit in Spanje geweest. In Zuid-Italië liggen wat resten van de goede man. Hier in Spanje hebben we nog nooit een Zwarte Piet gezien. Misschien een Azzurri Piet uit Bari? Zie ginds komt de stoomboot uit Bari weer aan 😉

Joris
5 jaren geleden

Ravage schurkt wederom aan tegen de extreemrechtse onderbuik. Sinds wanneer was het een argument voor of iets rechtvaardig was of bestrijdingswaardig, of een meerderheid er voor of tegen was. trouwens. Schaam je diep, Alex, bang mannetje.

5 jaren geleden
Antwoord aan  Joris

Waar in dit artikel wordt ook maar iets waar dan ook voor als argument genomen? Dit artikel geeft onderzoeksresultaten weer zoals EenVandaag die naar buiten heeft gebracht, niets meer en niets minder. De onderbouwing die door deelnemers van het onderzoek worden gegeven is zeer zeker interessant, zeker omdat dit jaar het vooral het pro-pietenkamp lijkt te zijn die radicaal en gewelddadig aan het actievoeren is. Op basis van dit artikel verwacht ik dan ook dat het percentage mensen die Piet graag ziet veranderen, volgend jaar wel weer zal stijgen.

Hans Beerends
5 jaren geleden
Antwoord aan  Joris

Wat een onnozele reactie – een objectieve journalistieke weergave van de opvattingen van het Nederlandse publiek wordt becommentarieerd als schurken tegen de onderbuik. Doe niet zo puberaal. Geef andere cijfers als je die hebt of geef aan wat je van deze voorlopige stand van zaken vindt.

Anoniem
5 jaren geleden

Gelukkig werd de orde hersteld door een stel gezellige nazi hooligans.

Takko
5 jaren geleden

En niemand heeft het over de Amerikaanse Democrate, kennelijk zeer ingeburgerd in de Nederlandse cultuur, die dit allemaal aankaartte, waarna de hel pas losbrak.

Hans De Vries
3 jaren geleden

Het verbaast mij immer weer dat men altijd het rijke historische verleden oprakelt met een enorme heimwee naar Afrika. Echter geen mens verlaat het infuus van de Nederlandse staat en gaat terug naar zijn geliefde en aanbeden roots. Mijn conclusie is dan ook dan gratis geld veel goeds kapot heeft gemaakt en een terugkeer in de weg staat. Wat zou het mooi zijn als al deze bijzonder hoog opgeleide en hardwerkende nazaten terug konden om het continent na honderdduizenden jaren stilstand eindelijk eens te ontginnen en te besturen. Of snap ik het niet ?