Toegegeven, tegenwoordig is het een trend om alles te wantrouwen wat met politiek en/of media te maken heeft, maar ze hebben het er ook wel naar gemaakt. Premier Rutte die zijn vriendjes uit het bedrijfsleven wil bevoordelen ten koste van de Hardwerkende Nederlander, zoals de VVD de belastingbetaler in verkiezingstijd liefkozend noemt.

Of neem de minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra met zijn puberale leugens over Poetin. Ach, de eindeloze rij affaires is om moedeloos van te worden. Mocht je onverhoopt toch meer willen weten over de duistere kant van deze partij, google ‘VVD affaires’ en huiver…

Het wantrouwen van de media werd dinsdag weer duidelijk gemaakt in een kritisch bedoeld artikel van het AD, alsmede de nieuwsuitzendingen van het NOS Journaal de afgelopen dagen over de demonstratie van de Nederlandse ‘gele hesjes’. Kort samengevat: Matige opkomst van gele hesjes met brede waaier aan ontevredenheid over Zwarte Piet, EU, Rutte, migratiepact tot de onbetrouwbare media. (Niet met name genoemd, de almaar stijgende prijzen van de zorgpremie, energierekening of supermarkt.)

Hoewel de toon bij veel media verandert over de Franse protesten, is die van het AD en Journaal er (nog) een van: ‘Waar hebben ze het over?’ En ja hoor, het was te verwachten, het Journaal probeert de rellen in Parijs te framen: ‘Extreem-rechts neemt protest gele hesjes over’. Terwijl het AD de onvermijdelijke wetenschapper raadpleegt die meldt dat Nederland een hoge plaats bezet in het World Happiness Report. ‘Stel je niet aan’, is de onderliggende boodschap, ‘jullie hebben toch alles wat je hartje begeert!’

Om de lezertjes en kijkbuiskinderen duidelijk te maken dat midden en lager betaalden, oftewel onze gele hesjes, weinig reden tot klagen hebben, wordt het onvermijdelijke Sociaal Cultureel Planbureau en het CBS er bij gehaald met recent onderzoek in de categorie: ‘Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht’. Wat nog ontbreekt is Herman Pleij die in DWDD met een knipoog de lotgevallen van het Nederlandse ‘cultuurhesje’ in de Middeleeuwen uit de doeken komt doen – als hij dat al niet gedaan heeft.

Maar onze lont in het kruitvat ligt toch al een tijdje duidelijk zichtbaar te smeulen: niet Zwarte Piet maar het chronische tekort aan goede betaalbare (sociale) huurwoningen zal de boel laten exploderen. Waarna Rutte met zijn onveranderlijke optimistische grijns vlucht naar Europa voor een nieuwe baan als president van de EU. Toedeledoki!

Het was kabinet Rutte II met het debiele broertje PvdA en de gewillige gedoger D66 die de rekening van de crisis, oftewel die van het wanbeleid van politiek, banken en falende bestuurders, bewust en zonder enig gewetensbezwaar bij huurders en (werkloos geworden) bouwvakkers hebben neergelegd zodat de nieuwe woningnood kon ontstaan.

Misschien was dat ook wel de bedoeling. Want je hoeft niet bepaald geïnfecteerd te zijn met het complotvirus om te beweren dat de nieuwe woningnood een welkome ontwikkeling is voor de glibberige geldjongens die eerder lid zullen zijn van de VVD dan de Partij voor de Dieren. Oftewel de beleggers, projectontwikkelaars en investeerders die waarschijnlijk nooit eerder zo goed hebben verdiend als aan deze woningnood.

Ron Kretzschmar

                                    De gele hesjes van de jaren ’80

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties