Het VN-Comité tegen Foltering adviseert de Nederlandse regering om geen stroomstootwapens in te voeren voor het gehele politiekorps. Privacy First reageert instemmend.

Vrijdag heeft het VN-Comité tegen Foltering een aantal richtlijnen aan de Nederlandse regering uitgevaardigd, waaronder het dringende advies om geen stroomstootwapens in te voeren voor het gehele Nederlandse politiekorps, maar dit te beperken tot die gevallen en situaties waarin het gebruik van een dergelijk wapen ‘noodzakelijk en proportioneel’ kan worden geacht.

Tevens waarschuwt het comité er nadrukkelijk voor om geen stroomstootwapen in te zetten tegen kwetsbare personen, inclusief minderjarigen en zwangere vrouwen. Tevens mag het wapen, waarmee pijltjes met stroomdraden worden afgeschoten waardoor de getroffen persoon tijdelijk verlamd raakt, niet worden ingezet tegen patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ook dient het gebruik van stroomstootwapens in detentiecentra verboden te worden.

„Privacy First is verheugd over dit kritische oordeel en de principiële stellingname van het comité en zal erop toezien dat de Nederlandse overheid de richtlijnen van het comité naleeft”, aldus directeur Vincent Böhre van de privacywaakhond. „De richtlijnen zijn overigens niet bindend voor de Nederlandse regering, maar wel zwaarwegend. Het VN-Comité is immers gezaghebbend.”

Al eerder uitte het VN-Comité kritiek op het voornemen van de overheid om in 2014 een pilot te starten ter voorbereiding op een algehele invoering van het stroomstootwapen. Het VN-Comité tegen Foltering achtte dat onverantwoord zonder dat er vooraf garanties geboden worden tegen misbruik en zonder geschikte training van personeel. Volgens het comité kan dit leiden tot marteling.

Vorige maand berichtte het AD over een interne notitie van de politie waarin gewaarschuwd wordt voor ernstige medische gevolgen bij het gebruik van het stroomstootwapen. Vooral de stunmodus, direct op het lichaam, mag nauwelijks meer worden gebruikt. Volgens de notitie kan bepaald gedrag van de verdachte duiden op een verhoogd overlijdensrisico bij een stroomschok, zoals ‘bizar of gewelddadig gedrag’, ‘tekenen van oververhitting’ of ‘verstoorde ademhaling’.

Gerelateerde berichtgeving:
Politie start pilot met omstreden stroomstootwapen
Agenten willen stroomstootwapen
Amnesty luidt noodklok om tasergebruik

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties