Albert Heijn, Aldi en Lidl blijven in de aanloop van de kerstdagen staleend verkopen. Dat meldt Wakker Dier na een rondgang bij de supermarktketens.

Staleenden leven met dertien dieren op één vierkante meter in een stal. Doordat ze er niet op zijn gebouwd de hele dag op hun zwemvliezen te staan, komt kreupelheid vaak voor. Zwemwater ontbreekt waardoor de eenden niet kunnen voldoen aan hun natuurlijke poetsbehoefte. „Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van eendenleed”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Supermarktketens AH, Aldi en Lidl importeren de staleenden uit Frankrijk. Met hun zwemvliezen staan ze hele dagen op roostervloeren, iets wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Ook worden ze door een gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden hun snavels gekort wat zeer pijnlijk kan zijn.

Eend staat vooral met Kerstmis op het supermarktmenu. Van de tien grootste supermarkten zijn sinds een eerdere campagne van Wakker Dier in 2014 de meesten overgestapt op de vrije-uitloop variant of verkopen helemaal geen kersteend meer. Ook de vrije-uitloop eenden die in de Nederlandse schappen liggen, worden in Frankrijk geproduceerd. In tegenstelling tot de staleenden hebben deze dieren wel toegang tot een buitenuitloop.

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is middels radiospots een campagne gestart tegen de verkoop van de staleend. Daarin roept ze de drie supermarkten die deze eend aanbieden op om deze definitief van het kerstmenu te schrappen. Daarnaast wil de organisatie dat de vrije-uitloop eend als ondergrens dient voor het welzijn en het houden van deze dieren.

UPDATE 12-12-2018 – Supermarktketens Aldi en Lidl stoppen volgend jaar met de verkoop van staleenden en stappen over op vrije-uitloopeenden, meldt Wakker Dier. Marktleider Albert Heijn gaat echter gewoon door met de verkoop van deze dieren.
UPDATE 13-12-2018 – Ook AH geeft nu aan volgend jaar te zullen stoppen met de verkoop van de staleend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties