Onbekenden hebben maandagnacht asbest verspreid langs een oprit van een te bouwen stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. Het zou gaan om een actie tegen de komst van een nabijgelegen windmolenpark.

De gemeente Midden-Groningen werd vanmorgen gebeld door de GasUnie dat er bij een stikstoffabriek in aanbouw in Zuidbroek, gesitueerd tussen Meeden en Muntendam, borden zijn geplaatst met de tekst ‘Wie wind zaait zal asbest oogsten’. De fabriek is op een steenworp afstand gepland van de plek waar een deel van de windturbines van het te bouwen Windpark N33. Omwonenden willen de komst van de windmolens dwarsbomen.

De Omgevingsdienst Groningen heeft in de berm van de Duurkenakker over een strook van 700 meter en op de rotonde ‘asbestverdacht materiaal’ aangetroffen. Het fietspad is ter plaatse met lint afgezet om te voorkomen dat fietsers met het verdachte materiaal in contact komen. Verkeersregelaars leiden de zaken in goede banen. De provincie Groningen verwacht woensdag te kunnen zeggen wat het gevonden materiaal precies is, meldt Dagblad v/h Noorden, maar dinsdagavond werd reeds bekend gemaakt dat het inderdaad asbest betreft.

In eerste instantie meldde locoburgemeester Woortman (PvdA) dat de actiegroep Storm Meeden verantwoordelijk zou zijn voor het protest, maar zei trok haar keutel alweer snel in. In een anonieme verklaring stellen de actievoerders: ‘Het enige antwoord dat de bevolking in Groningen en Drenthe krijgt van de windturbine plannenmakers, is: we doen er nog een schep bovenop. Wat dat betreft: dat kunnen wij ook! (…) Niet omdat wij dat willen, maar wij voelen ons hiertoe gedwongen omdat ieder redelijk argument wordt weggehoond of genegeerd.’

De verklaring is ondertekend door ‘de door de overheid en initiatiefnemers/ontwikkelaars van windparken belazerde, belaagde, bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe’. De actievoerders waarschuwen ervoor dat ‘als er ook maar één burger van huis wordt gehaald en in verband wordt gebracht met één van onze acties, dan is het gevolg dat dit soort acties uitgerold zullen worden over de rest van het land en met name de Randstad. Vitale punten genoeg’.

Om de gasproductie in Groningen verder naar beneden te kunnen krijgen, wordt er door de GasUnie een tweede stikstoffabriek gebouwd in Zuidbroek. Met de fabriek kan Noors of Russisch gas vermengd worden met stikstof zodat het in het Nederlandse gasleidingnet te gebruiken is. Op die manier zou zeven miljard kuub minder aan Gronings gas gewonnen hoeven te worden. De nieuwe fabriek zou op z’n vroegst in 2022 in gebruik kunnen worden genomen.

Eerder dit jaar meldde de veiligheidsdienst NCTV dat het verzet tegen de twee grote windmolenparken in het noorden van het land ‘buitenwettelijke vormen’ heeft aangenomen. De acties richten zich tegen ‘pro-windmolen bestuurders’, boeren op wiens land turbines komen, maar ook tegen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de installatie en bouw van de windmolens. ‘Bedreiging, intimidatie en vernieling worden hierbij toegepast’, aldus de NCTV.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties