Beeld: Omroep Flevoland

Dinsdagnacht zijn de hangsloten van vijf toegangshekken van natuurgebied Oostvaardersplassen dicht gespoten met lijm. Staatsbosbeheer is er bezig edelherten dood te schieten.

Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van vernieling. Naast de vijf onklaar gemaakte hangsloten werd een zesde dichtgebonden met een sleepkabel van een auto. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer noemt de actie onverantwoord en zelfs gevaarlijk. „Hulpdiensten konden daardoor het gebied niet in of uit.” Staatsbosbeheer heeft de sloten inmiddels vervangen, meldt Omroep Flevoland.

De actie lijkt gericht tegen het afschot van circa 1830 edelherten waarmee maandag is begonnen. De rechter bepaalde vorige week dat de dieren mogen worden afgeschoten om de gewenste stand van maximaal 490 herten te bereiken. Eerder knipten actievoerders de hekken juist open en werd met verf het getal ‘1830’ geschreven op verkeersborden die waarschuwen voor overstekende herten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft op last van het ministerie van Defensie een tijdelijk vliegverbod afgekondigd boven de Oostvaardersplassen en naastgelegen natuurgebieden, zoals het Kotterbos. Dat ongebruikelijke verbod geldt vanaf maandagochtend 7.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Het vliegverbod is aangevraagd door de politie, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Het vliegverbod hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. Tevens zijn er ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ getroffen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Het vliegverbod geldt tot een hoogte van 1500 voet (zo’n 500 meter) en is bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties