Begin november ontvingen de bewoners van de Amsterdamse culturele vrijplaats ADM een sommatie van burgemeester Halsema om het terrein vóór 25 december aanstaande te verlaten.

De inschatting is dat de ontruiming van het terrein van culturele vrijplaats ADM aan de Hornweg 6, gekraakt in 1997, in het Westelijk Havengebied van Amsterdam direct na aanvang van het nieuwe jaar plaats zal vinden. Maar waar moeten zij naartoe? De gemeente bood als tijdelijke oplossing voor twee jaar een verblijfsplek aan op de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de A10 in Noord. Daar heeft de gemeente een terrein geschikt gemaakt op de voormalige slibvelden.

Voor veel bewoners is dat geen optie omdat ze geen mobiel onderkomen hebben of op woonboten wonen. Hoewel het aanbod aanvankelijk af werd gewezen, hebben diverse woonwagenbewoners er toch voor gekozen naar Noord te verkassen. Waar de bewoners van de woonboten, het ADM ligt aan het IJ, terecht kunnen is niet duidelijk. Een door de gemeente aangewezen plek in de Ringvaart bij de Nieuwe Meer is door buurtbewoners afgewezen. Er wordt onderhandeld met de gemeente maar zij geeft geen krimp.

Begin december vond er in Pakhuis de Zwijger een debat plaats over de huidige situatie en toekomstperspectieven van vrijplaatsen in Amsterdam. Deze bijeenkomst, georganiseerd door het ADM, is terug te zien op internet. Zaterdag 15 december wordt in de hoofdstad gedemonstreerd tegen ‘de uitverkoop van Amsterdam’. Bewoners en sympathisanten van het ADM zullen van de partij zijn. De demonstratie begint om 15 uur op het J.D. Meijerplein.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties