Undercoverbeelden tonen gruwelijke mishandelingen van kalveren in het slachthuis VanDrie België te Hasselt. Animal Rights eist sluiting.

Animal Rights heeft de Vlaamse minister Weyts van Dierenwelzijn maandag gevraagd het abattoir in het Belgische Hasselt per direct te sluiten. De organisatie bracht vorige week schokkende beelden van mishandelingen van kalveren in het slachthuis naar buiten. Het abattoir is onderdeel van de Nederlandse VanDrie Groep in Mijdrecht.

„We wachten nu op een reactie van de Belgische minister. Het moederbedrijf toont geen enkele verantwoordelijkheid voor wat er daar gebeurt”, zegt een woordvoerder van Animal Rights. Op de beelden is onder meer te zien hoe kalfjes met stokken op de snuit worden geslagen en in de anus gepord. Ook worden de dieren bewerkt met een elektrische veedrijver. De bevindingen zijn vastgelegd in een rapport.

VanDrie Groep laat in een reactie weten dat het slachtprogramma voor maandag is stopgezet en dat er een intern onderzoek naar de beelden is gestart. Daarnaast is er een ‘verbeterplan’ naar minister Weyts gestuurd. ‘VanDrie België neemt dierenwelzijn en het respecteren van de wetgeving zeer ernstig en veroordeelt met klem de inbreuken die op de video te zien zijn’, stelt het moederbedrijf in een verklaring.

Bij Animal Rights hebben ze geen enkel vertrouwen in dat interne onderzoek. Nadat vorige week de videobeelden online gingen, ontkende VanDrie België aanvankelijk stellig dat er in het slachthuis sprake was van dierenmishandeling. „Daar klopt helemaal niks van”, zei Martijn Van De Wiel, hoofd productie van de vestiging in Hasselt. „Er wordt niet geslagen bij ons.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties