Eindelijk heeft een film van de Zuid-Koreaanse regisseur Hong Sang-soo de Nederlandse bioscopen bereikt. Zijn filmdebuut The Day a Pig Fell Into the Well (1996) werd weliswaar vertoond op het International Film Festival Rotterdam, maar daar bleef het bij. In 2017 maakte Hong maar liefst drie films, waaronder On the Beach at Night Alone.

Het verhaal handelt over een actrice die na een verbroken en scandaleuze relatie met een getrouwde filmregisseur er bovenop probeert te komen. Dat de jonge vrouw Younghee, gespeeld door Kim Min-hee, actrice is, wordt pas laat in de film onthuld. Het eerste half uur is raadselachtig met Younghee en een oudere vriendin die in Hamburg rondstruinen.

Het tweede deel staat in het teken van de thuiskomst van Younghee in de kustplaats Gangneung in Zuid-Korea. We leren de vrouw kennen tijdens diverse borrels en etentjes met bekenden. Ze voert behoorlijk ongemakkelijke gesprekken en heeft rare uitbarstingen. Bevindt Younghee zich op de rand van een zenuwinstorting? Het laatste diner heeft als climax een onthullende en emotionele botsing met een regisseur. Zij weet hem tot tranen te beroeren. De twee waren blijkbaar minnaars.

Regisseur Hong en zijn actrice Kim Min-hee hadden in het dagelijkse leven een relatie. Dat autobiografische aspect maakt het niet noodzakelijkerwijs interessanter. Er is nauwelijks sprake van een plot. Hong lijkt de film uit de losse pols te hebben gemaakt. Zijn films schijnen in een razend tempo geschoten te worden.

On the Beach at Night Alone maakt de indruk onaf te zijn. Ergens is dat de charme van de film. Gissen naar waar het verhaal over gaat, is op de een of andere manier een verademing. Dat is eigenzinnige filmmagie van Hong. Het is vooral Kim Min-hee die met haar fenomenale vertolking de aandacht gevangen houdt. Alleen al de twee raadselachtige strandscènes zijn een gang naar het filmtheater waard.

Ulrik van Tongeren

On the Beach at Night Alone (2017, Contact Film), vanaf 20 december in het filmtheater.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties