Globalisering en klimaatpolitiek zorgen voor radicale veranderingen, zoals boeren die energieleveranciers worden. Maar de groene ideologie roept ook vragen op.

Het wetenschappelijke onderwerp van klimaatverandering is nu onbetwistbaar een kwestie van wereldpolitiek geworden. Journalist en filmmaker Marijn Poels staat voor een persoonlijk conflict. Doen we wel het goede? In 2017 verscheen zijn geruchtmakende documentaire The Uncertainty Has Settled. Daarin behandelt Poels verschillende wetenschappelijke aannames en interviewt klimaatcritici.

Poels koos ervoor om de documentaire zo puur mogelijk te houden. „Het is niet de bedoeling om propaganda te maken of de waarheid op te eisen, het is de bedoeling om de kijker in verwarring te brengen en hen aan te moedigen om onafhankelijk en kritisch na te denken. Op het einde claimt de film niet de waarheid, maar toont de onzekerheden die er zijn in de klimaatwetenschap”, zegt hij er zelf over.

De documentaire werd aangeboden aan de mainstream media maar die negeerden het vrijwel volledig. „Volgens hen was het verhaal te verwarrend voor het publiek in deze tijden dat de klimaatverandering onder druk staat en het populisme opgang maakt”, aldus Poels. „Geen aandacht geven aan deze documentaire was volgens hen een zaak van journalistieke verantwoordelijkheid. Die redenering werd gevolgd door bijna alle grote filmfestivals om de film te weigeren.”

Oordeel zelf, blijf kritisch, ook in 2019.

Don’t follow or believe politics neither the media without any doubt.

Voor ondertiteling, klik na start van de docu op  voor volledig scherm, klik op 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties