Pensioenfonds ABP heeft in het afgelopen jaar dan eindelijk al haar beleggingen in kernwapenproducenten verkocht. Ook in de toekomst investeert het fonds hier niet meer in.

‘Met het uitsluiten van deze beleggingen ter waarde van circa 4 miljard euro is ons voornemen van begin 2018 geslaagd’, meldt ABP. Het heeft lang geduurd alvorens deze stap werd gezet. Uiteenlopende actiegroepen en vredesorganisaties voerden de afgelopen twee decennia campagne tegen het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Sporadisch voldeed ABP aan bepaalde eisen, maar de gang kwam er pas echt in nadat uit onderzoek in 2015 bleek dat 80 procent van de aandeelhouders tegen beleggingen in de wapenindustrie is.

De verkoop van de beleggingen past volgens ABP binnen het huidige beleid: ‘Daarin wegen de criteria op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen even zwaar als rendement, risico’s en kosten.’ Het fonds zegt een nieuw beoordelingskader te hanteren om producten waarin wordt belegd langs de meetlat te leggen. Naast de bestaande criteria beschikt ABP hiermee over vier extra criteria die, als ze alle vier gelden, kunnen leiden tot uitsluitingen.

Dat geldt alleen als ‘het product per definitie schadelijk is voor mensen, het fonds daar als aandeelhouder niets aan kan veranderen, het geen nadelige gevolgen heeft als het er niet meer zou zijn en dat er een wereldwijd verdrag gericht is op het uitbannen ervan.’ Het fonds belegt ook niet meer in staatsobligaties van een reeks landen met dubieuze regimes, waaronder Soedan, Iran, Jemen, Libië, Eritrea en Somalië waar de VN Veiligheidsraad een wapenembargo tegen heeft ingesteld.

ABP heeft een lijst gepubliceerd met ruim 150 bedrijven en landen waarin het fonds niet langer wenst te investeren. Daar zitten enkele opvallende namen bij, zoals de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de vliegtuigbouwer Boeing. Als enige Nederlandse bedrijf staat het in Leiden gevestigde Airbus SE op de zwarte lijst van het pensioenfonds. Het bedrijf werkt mee aan de ontwikkeling van nucleaire wapens.

ABP is niet het enige pensioenfonds dat zich terugtrekt uit bedrijven die zich bezighouden met de productie van tabak en kernwapens. Ook Pensioenfonds van de metalelektro (PME) en het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) hebben soortgelijke stappen genomen. Het pensioenfonds voor de bouw (BpfBouw) volgt later. Het fonds voor medewerkers in de zorg is in 2013 al gestopt met investeren in tabak. PMT wil echter nog verder gaan: het fonds gaat ook investeringen in de bont- en porno-industrie beëindigen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ali jansen
5 jaren geleden

Een goed begin van het nieuwe jaar! Wie volgt?