In Parijs worden betogers op de voetgangersbrug Léopold-Sédar-Senghor door de ME met traangas bestookt

Op de achtste protestdag van de Franse volksbeweging Gele Hesjes is het her en der weer enigszins uit de hand gelopen. In Parijs waren de confrontaties met de ME het heftigst.

De Gele Vesten bevolkten zaterdag opnieuw de Franse straten om de regering uit te dagen. Rond 15 uur liepen er naar schatting 25.000 mensen mee in steden als Marseille, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Saint-Etienne, Rouen, Beauvais en Parijs. Om de veiligheid te kunnen waarborgen hadden de lokale autoriteiten in totaal 3600 agenten en ME’ers ingezet, maar ook beveiligingsbedrijven werden ingeschakeld.

In Parijs werd op de Champs-Elysées en voor het stadhuis verzameld door in totaal 3500 betogers. Beide marsen hadden als eindpunt de Nationale Assemblee, het regeringsgebouw, maar strandden uiteindelijk op zo’n 200 meter daarvan. De betogers werden na het oversteken van de voetgangersbrug Léopold-Sédar-Senghor voor het Musée d’Orsay door ME’ers met traangas bestookt. Er zouden 18 personen zijn gearresteerd.

Op de dag van terugkeer van vakantiegangers blokkeerden enkele duizenden Gele Vesten de A7 in het centrum van Lyon in beide richtingen. In Toulouse demonstreerden 2000 mensen waarna de ME met inzet van traangas een einde maakte aan diverse verkeersblokkades. Bij het treinstation in Sedan verstoorden Gele Hesjes het verkeer voor ruim een half uur. Ook inzet van traangas in Beauvais, onder meer tijdens een bestorming van het lokale vliegveld.

Namens ‘de beweging’ schreef Priscilla Ludosky, die zich voordoet als ‘woordvoerder’, voorafgaand aan het protest in een open brief aan president Macron dat de Gele Vesten bereid zijn ‘nog veel verder te zullen gaan’. De spontane en chaotische beweging is in oktober op sociale media ontstaan en heeft inmiddels honderdduizenden mensen op de been gebracht. Feit is wel dat de openbaar geuite massaliteit van de beweging in aantallen drastisch is afgenomen.

De Franse regering probeert de golf van protest te bezweren middels het schrappen van belastingverhogingen en poogt de onvrede via een eigen initiatief te ‘kanaliseren’. Macron heeft onlangs aangekondigd halverwege deze maand met een brief aan de Fransen te komen. Hij zei dat de brief gaat over de zorgen die de Fransen hebben en onderdeel uitmaakt van een breed debat.

Lees ook: Gele Hesjes willen volksvergaderingen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dré
5 jaren geleden

Volgende zaterdag wordt het pas echt interessant: Bankrun! https://biflatie.nl/gele-hesjes-organiseren-bankrun-in-frankrijk/