Wederom tonen undercoverbeelden van Animal Rights aan dat leghennen in megastallen het zwaar te verduren hebben. Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) start een tegenoffensief.

Actievoerders van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights braken in oktober, november en december van 2018 in bij stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om stallen met kooi-systemen en scharrelstallen. Maandag publiceerde de actiegroep gruwelijke opnamen vanuit deze ‘horrorschuren’ op haar website.

„Het leven van deze leghennen kan op geen enkele wijze als dierwaardig bestempeld worden”, zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights. „Deze schuren dienen te verdwijnen.” De schuren zijn volgens de actiegroep gevuld met tienduizenden, soms meer dan honderdduizend leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden in anderhalf jaar tijd „aftakelen tot opgebruikte kale kippen.”

Ook bij het kippenbedrijf van Ben Beerens uit Hoogeloon zijn undercoverbeelden gemaakt. De man vindt dat deze geen goed beeld geven van de werkelijkheid. „Het is erg dat activisten inbreken in pluimveestallen. Ze kunnen zo makkelijk ziektes verspreiden. Maar nog erger vind ik dat algemene media de beelden van activisten publiceren zonder wederhoor toe te passen. Het is maar zo’n klein groepje.”

Maar volgens dierenartsenorganisatie Caring Vets laten de trieste beelden van Animal Rights de normale gang van zaken in de intensieve veehouderij zien. „Propvolle stallen met meerdere etages, kale, zieke en stervende dieren. De meeste eieren die te koop zijn in Nederland (en daarbuiten) worden op deze dieronvriendelijke manier geproduceerd in scharrelstallen en kooihuisvesting”, aldus de organisatie, waar ruim honderd dierenartsen bij zijn aangesloten.

In november verspreidde Animal Rights ook al schokkende beelden van de levensomstandigheden van leghennen uit Tollebeek in de Noordoostpolder. Het leidde volgens de actiegroep naast afschuw ook tot ontkenningsverschijnselen onder consumenten, politici en vertegenwoordigers uit de pluimveesector. „Het publiek kon nauwelijks geloven dat eieren anno nu en op deze wijze in Nederland geproduceerd worden.”

LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (PVO) zijn het zat en willen Animal Rights aanpakken om de ‘illegaal verkregen beelden’. Ze gaan het contact intensiveren met een speciale politie-eenheid die zich bezighoudt met terrorisme en extremisme. ‘Veehouders worden al geruime tijd geteisterd door organisaties als Animal Rights, Konijnen in Nood en Bite Back. We zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat.’

Afgesproken is dat de nationale politie een dossier aanlegt met alle rapportages van landelijke en regionale korpsen en in overleg treedt met de landelijke korpsstaf en justitie. ‘Alle economische schade die door het extremisme wordt veroorzaakt wordt door de brancheorganisaties in kaart gebracht. Denk aan opengebroken staldeuren, omgekomen dieren als gevolg van openstaande staldeuren of door stress als gevolg van nachtelijke inbraken.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pino
5 jaren geleden

WTF, wat heeft het maken van undercoverbeelden waarmee misstanden in de pluimveesector worden aangetoond te maken met ‘terrorisme en extremisme’…?! Doet LTO Nederland er niet beter aan dat de productiediertjes een beter leven krijgen en niet hoeven te lijden!