Nadat maandag de culturele vrijplaats ADM in het Westelijk Havengebied van Amsterdam werd ontruimd, hielden demonstranten dinsdagavond een lawaaiactie voor de ambtswoning van de burgemeester.

Zo’n honderd demonstranten maakten dinsdag rond een uur of negen in de avond flink wat kabaal voor de ambtswoning van burgemeester Halsema aan de Herengracht. Daarmee uitten ze hun ongenoegen over de ontruiming van vrijplaats ADM die maandag plaatsvond.

Er werden afkeurende leuzen gescandeerd, op fluitjes geblazen, getrommeld en er ging zelfs een rookbom af. Nadat de politie in groten getale werd opgetrommeld, waren de betogers alweer vertrokken.

Maandag rond 9 uur in de ochtend ging de slijptol in het toegangshek van het ADM-terrein aan de Hornweg. Zo’n 25 handhavers van de gemeente stonden klaar om iedereen van het 42 hectare grote gekraakte haventerrein te verwijderen. Dat ging vooralsnog met zachte hand. Zodra het hek openging, verlieten drie bewoners het terrein na de mededeling dat ze er ‘onrechtmatig aanwezig’ waren. Nabij de vrijplaats stond de ME paraat in geval die nodig mocht zijn.

In de voormalige scheepsloods hadden zes actievoerders zich met kettingen en lock-ons vastgeketend. Ook in de nok van de loods hadden twee actievoerders zich genesteld. Daarmee had de ME nog de meeste problemen, maar rond een uur of drie was de klus geklaard. Er werden elf actievoerders aangehouden waarvan er woensdag nog drie vast zaten omdat ze weigeren hun identiteit prijs te geven.

Na 21 jaar en een jarenlange juridische strijd is er een einde gekomen aan de vrijzinnige kunstenaarsenclave waar zo’n 130 mensen woonden en befaamde festivals werden georganiseerd, zoals Robodock. De eigenaar wil op het terrein een servicewerf voor scheepsonderhoud en -reparatie vestigen. De voormalige portierswoning werd maandag met een sloopmachine met de grond gelijk gemaakt, zonder toestemming van de gemeente.

Beeld: Hans Foto

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties