Een prominente activist van de Franse Gele Hesjes-beweging heeft op internet opgeroepen om zaterdag een bankrun te houden. De vraag is of hier massaal gehoor aan zal worden gegeven.

Maxime Nicolle van de Gele Hesjes-beweging in Frankrijk wil dat de Fransen komende zaterdag hun geld bij de banken op gaan halen. „Veel mensen zullen hun geld opnemen bij banken. Velen, velen, velen!”, waarschuwt hij. Bij een bankrun nemen rekeninghouders massaal hun spaargeld op waardoor voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem kan ontstaan. Het is echter ook goed mogelijk dat de mensen online hun geld proberen over te boeken naar een andere bank.

Nicolle noemt zijn oproep een „referendum van de belastingbetaler”. In de video doet hij zijn beklag over de banken die volgens hem geld verdienen met het geld van een ander. Het achterliggende doel van de bankrun is dat de Franse regering het dreigement serieus neemt en naar de wensen van de protestbeweging zal luisteren. Afgelopen zaterdag vonden voor de achtste keer op rij demonstraties plaats in Frankrijk.

Elke bank heeft slechts een kleine fractie van de deposito’s van hun klanten in de kluis. Als financiële instellingen niet genoeg geld in huis hebben, drogen geldautomaten op. Ze nemen dan het risico dat ze hun dagelijkse uitgaven niet kunnen betalen en verlamd raken. Als een bank instort, kan het domino-effect zich mogelijk uitbreiden naar de hele financiële sector. Zoals eerder in 2007 toen tijdens de crisis klanten van de Britse bank Northern Rock massaal geld opnamen.

Maar volgens Christopher Dembik, hoofd macro-economisch onderzoek bij Saxo Bank, is het onwaarschijnlijk dat zich in Frankrijk een nachtmerriescenario ontvouwt als gevolg van een actie van Gele Hesjes. Enerzijds omdat de risico’s worden beperkt door het aftoppen van bankbiljetten. Ten tweede omdat de financiële autoriteiten verschillende instrumenten ter beschikking zouden hebben om mogelijke paniek te voorkomen.

Ondertussen kondigde de Franse premier Edouard Philippe een groot debat aan dat volgende week in het hele land georganiseerd zal worden. Met deze debatten probeert de regering de dialoog aan te gaan met de bevolking. Onderwerpen die op het programma staan zijn klimaatverandering, democratie, belastingen en publieke voorzieningen. Daar zullen de Gele Hesjes, burgerlijk ongehoorzaam als ze zijn, geen gehoor aan geven. Of ze massaal deel zullen nemen aan de bankrun is ook nog maar de vraag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties