Animal Rights heeft opnieuw beelden naar buiten gebracht van misstanden bij kippenbedrijven. De beelden zijn gemaakt bij producenten van zowel scharrel- als kooi-eieren in Stroe, Ottersum, Linde en Herveld.

Deze keer gaat het volgens de dierenwelzijnsorganisatie om undercoverbeelden die vorig jaar zijn gemaakt bij producenten van scharrel- en kooi-eieren in onder meer Ottersum. Op de beelden is te zien hoe ‘kippenvangers’ bovenop metershoge stellages staan en in rap tempo scharrelkippen bij hun poten grijpen. De in doodsangst verkerende krijsende dieren worden vervolgens ondersteboven, met wel drie of vier kippen per hand, doorgegeven aan een collega die ze in kratten propt.

De undercovermedewerker van Animal Rights werkte drie dagen als vakantiewerker voor Van den Broek Pluimveeservice uit Renswoude en MB Agriservice uit Elspeet. De ingehuurde vangploegen worden ingeschakeld om in het duister ‘uitgelegde’ leghennen te vangen en in kratten te stoppen. Vaak worden meerdere vangteams ingeschakeld. Zo is op de beelden ook het vangteam van Van de Pol uit Putten zichtbaar.

De beelden sluiten aan op die uit de horrorschuren van eerder deze week waarop te zien is hoe leghennen hun bestaan doorbrengen voor de productie van kooi- en scharreleieren. Deze beelden tonen de laatste fase in het leven van leghennen. „Na anderhalf jaar eieren leggen in horrorschuren worden ze gevangen en getransporteerd naar de slachtbank”, meldt Erwin Vermeulen van de actiegroep.

Deze opnamen van de onaanvaardbare behandeling van afgedankte leghennen vormen een nieuw hoofdstuk in de beeldenreeks die Animal Rights in de afgelopen maanden naar buiten heeft gebracht. „De beelden maken ook duidelijk dat het niet uitmaakt of het om scharrel- of kooikippen gaat”, zegt Susan Hartland, directeur van Animal Rights. „Elke legkip of vleeskuiken wordt op deze wijze voor de slacht uit een schuur weg gegraaid, in een krat gesmeten en op transport gezet naar het slachthuis.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat bij het slachthuis maximaal 0,5 procent van de dieren bij aankomst mag zijn overleden en 2 procent van de dieren met gebroken poten of vleugels mogen arriveren. „In absolute aantallen betekent dit dat honderdduizenden dieren dood of zonder hun ledematen bij het slachthuis mogen aanbelanden zonder dat het consequenties heeft voor boer of vangploeg”, aldus Hartland.

Animal Rights heeft een petitie lopen om een einde te maken aan de horrorschuren. De petitie is inmiddels reeds 27.500 keer getekend.  Zaterdag 12 januari om 13 uur organiseert de actiegroep een picket-line bij de horrorschuur van Lokip in het Belgische Merksplas. Animal Rights eist de sluiting van deze ‘horrorschuur’ waar 290.000 kippen opgesloten zitten in kooien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties