Bourges

In veel steden in Frankrijk deed de Gele Hesjes-beweging weer van zich spreken. Er kwamen zaterdag meer mensen op de been dan een week geleden. In Parijs kwam het tot schermutselingen.

In zo’n vijftien grote Franse steden zijn vandaag opnieuw tienduizenden betogers de straat opgegaan om te protesteren tegen het sociaal en fiscaal beleid van de Franse regering. Het is het negende weekend op een rij dat er actie wordt gevoerd door de Gele Hesjes-beweging. Demonstraties vonden onder meer plaats in Parijs, Bourges, Caen en Rouen. Volgens schattingen waren er in het hele land zo’n 84.000 betogers op de been, 30.000 meer dan vorige week.

Om wanordelijkheden zoals de voorafgaande acht weken te voorkomen had de Franse overheid maar liefst 80.000 agenten ingezet, 30.000 meer dan een week geleden. In Parijs waren uit voorzorg de Champs-Élysées, het plein Charles de Gaulle en de omgeving van de ministeries afgezet. Daardoor waren belangrijke delen van Parijs niet bereikbaar. „Het tuig mag winkeliers en klanten niet gijzelen”, formuleerde Laurent Nunez, onderminister van Binnenlandse Zaken, het subtiel.

Bij protesten in Parijs, waar zo’n 8000 mensen demonstreerden, kwam het opnieuw tot ongeregeldheden. Enkele demonstranten zouden bij de Arc de Triomphe objecten in de richting van de politie hebben gegooid. De ME probeerde daarop de menigte met traangas en een waterwerper uit elkaar te drijven. Tegen de namiddag waren in Parijs 102 actievoerders opgepakt, 240 in het hele land. Een tiental Gele Vesjes betrad het museum het Louvre om te protesteren.

In Bourges gingen 5000 mensen de straat op. Hun protest verliep overwegend vreedzaam, maar de politie zag alsnog aanleiding om in te grijpen en joeg de menigte uiteen. In Caen kwamen 2500 mensen op de been, in Straatsburg 2000, Nimes 800, Nice 400 en Lille 2000. Meer dan 5000 mensen demonstreerden in Bordeaux, in Toulouse trad de ME op nadat ongeveer 5.000 mensen het Capitol Square wilden bezetten.

In Marseille verliep de demonstratie rustig, zo ook in Lyon, Saint-Etienne en het Normandische stadje Saint-Brieuc. Bij de betoging in Rouen, waar zo’n 2500 mensen aan deelnamen, werd door de politie traangas ingezet nadat betogers agenten in burger wilden verwijderen uit de stoet. In Nantes namen 2600 demonstranten deel aan het protest, zeven personen werden gearresteerd omdat ze met projectielen zouden hebben gegooid. In Lille namen zo’n 3000 mensen deel aan een betoging en scandeerden leuzen als ‘Ontsla Macron!’.

Gerelateerde berichtgeving:
* Staat Frankrijk een bankrun te wachten?
* Protesten 25.000 Gele Hesjes in Frankrijk
* Gele Hesjes willen volksvergaderingen
* De Franse straten kleurden geel

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties