De EU-landen willen het associatieverdrag met Oekraïne aanpassen vanwege een maas in de wet. Daardoor exporteert het land veel meer kip naar Europa dan gewenst met concurrentievervalsing tot gevolg.

De Europese Commissie gaf eerder al aan niet blij te zijn met de tariefvrije import van Oekraïens kippenvlees en gaat daarover nu in gesprek met Kiev. In de eerste zes maanden van 2018 exporteerde Oekraïne 25 miljoen kilo kippenvlees naar de EU. Dat kan thans zonder heffingen of quota omdat kippenborsten met een stukje vleugel worden afgesneden. Die worden vervolgens in de EU tot filets verwerkt en mogen dan als Europees product worden verkocht.

EU-importheffingen voor de plofkip is onder meer slecht nieuws voor het bedrijf van het Oekraïense Myronivsky Hliboproduct (MHP), een van de grootste pluimveebedrijven ter wereld. Het bedrijf opende in 2016 in samenwerking met vleeshandelbedrijf Jan Zandbergen een uitsnijderij in Veenendaal waar kipkarkassen uit Oekraïne tot filets worden verwerkt. Het was het gevolg van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne waar een meerderheid van de Nederlanders in een referendum tegen had gestemd.

MHP heeft circa 3.150.000 euro geïnvesteerd om twee productie- en verpakkingslijnen in Veenendaal te realiseren. De productiefaciliteit heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 m² en is gevestigd op het terrein van Zandbergen. De komst van de megafabriek naar Veenendaal werd vanuit de Nederlandse pluimveesector met argusogen gevolgd. Ze vrezen op oneerlijke wijze weggeconcurreerd te worden door een toevloed van goedkope Oekraïense plofkippen.

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) hekelt naast concurrentievervalsing en consumentenmisleiding ook het gebrek aan toezicht en transparantie in Oekraïne. „Bedrijven die op zo’n schaal produceren, brengen pluimvee zo snel mogelijk op slachtgewicht met zo min mogelijk voer. Nederland is juist een voorloper als het gaat om verduurzaming”, zegt De Haan tegen een journalist van Down to Earth.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties