Een groep krakers heeft zondagavond het leegstaande Fort bij Velsen ingenomen. Ze willen er een kunstenaarsenclave vestigen en hopen hierover in overleg met de eigenaar te kunnen treden.

Als het aan de gemeente Beverwijk ligt, wordt het gekraakte terrein Fort bij Velsen zo snel mogelijk ontruimd. Dinsdag heeft de officier van justitie besloten om het terrein binnen acht weken te ontruimen. Wel hebben de krakers nog een week te tijd om de beslissing via een kort geding aan te vechten. De krakers daarentegen willen een dialoog met de eigenaar met als doel om het terrein „om te toveren tot een creatieve plek vol met kunst.”

„We willen graag met de eigenaren in gesprek om te vertellen wie wij zijn en uitleggen dat we hier iets moois willen maken”, vertelt kraker Jente voor de camera van NH Nieuws. „We willen graag dat het terrein openbaar wordt voor iedereen, zodat we leuke dingen kunnen organiseren met en voor de buurt. Het staat al veel te lang leeg.” Onder de krakers bevinden zich naar eigen zeggen kunstenaars van de onlangs ontruimde vrijplaats ADM die werkplekken willen creëren in het resterende frontgebouw.

De incomplete pantserkoepel van het Fort bij Velsen

Het frontgebouw, inclusief een incomplete pantserkoepel, en het omliggende 76.000 m² grote terrein, gesitueerd op de hoek van het Noordzeekanaal en Zijkanaal A in de gemeente Beverwijk bij Velsen-Noord, is inderdaad al zeer geruime tijd niet meer in gebruik.

De oorspronkelijke gebouwen dateren uit 1899 en werd een van de eerste forten van de Stelling van Amsterdam. Het ligt een kleine kilometer ten westen van de hoofdverdedigingslinie.

Het fort was tot halverwege de jaren ’70 in gebruik als munitieopslagplaats. In 1975 droeg het Ministerie van Defensie het fort over aan de Dienst der Domeinen voor de verkoop. De gemeente Beverwijk en de provincie Noord-Holland wilden het fort aanvankelijk kopen, maar het was ondernemer Gerrit Kruk die er meer voor bood en het in 1980 in handen kreeg met als doel om er een jachthaven voor zeilschepen van te maken.

De provincie verleende daar geen vergunning voor, waarna Kruk het hoofdgebouw in 1981 liet slopen. Na zijn dood kwam het fort in 2010 in handen van zijn drie dochters. In januari 2018 veranderde de gemeente Beverwijk op verzoek van de gezusters Kruk de bestemming voor het terrein. De woonfunctie werd geschrapt. Het perceel staat sinds afgelopen zomer te koop. Daar hangt wel een prijskaartje van 7,6 miljoen euro aan vast.

‘Het is een ideale locatie voor bedrijven die overslag hebben van goederen aangevoerd via het water zoals zand & grind-overslag, erts, etc.’, vermeldt de brochure van Tielen Vastgoed. En: ‘Het college van B&W is bereid om zich in voorkomend geval met [eigenaar] c.q. uw rechtsopvolger aantoonbaar hard te maken om medewerking van de provincie te verkrijgen voor het toestaan van bedrijfsbebouwing op het perceel…’

Saillant detail: het fort is inmiddels een Rijksmonument, waarover je in de brochure overigens niets leest, dus deze toezegging heeft geen enkele waarde. Bovendien is de Provinciale Ruimtelijke Verordening artikelen 20-22 (UNESCO Werelderfgoed met uitzonderlijke universele waarde) van toepassing. Er zijn overigens al gegadigden voor de koop van delen van het gigantische perceel. De definitieve verkoop vindt pas plaats als voor alle delen een koper is gevonden.

Update 23-01-19:
Rechtszaak voor behoud Fort bij Velsen
Open huis gekraakt Fort bij Velsen
Rechter gelast ontruiming Fort bij Velsen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ouwe hippie
5 jaren geleden

Wat een godengeschenk die Jente. Zit te tollen van verliefdheid op de draaistoel. Wat ‘n gevoel. Geen beetje maar een heleboel!

Geluksvogeltje
5 jaren geleden

Op zouten met die zwerver
Laat ze werken

Joyce
5 jaren geleden

Ik zeg teknoooo

Kooske
5 jaren geleden

Wat ben jij een gelukkig vogeltje. Niet dus. Kus!