Regisseur Wolfgang Fischer heeft een maritiem drama gemaakt, bedoeld als een allegorie over de westerse onverschilligheid ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Het thema is momenteel actueel, schepen met asielzoekers in de Middellandse Zee die nergens kunnen aanmeren.

Hoofdpersoon Rike, gespeeld door de Duitse actrice Susanne Wolff, is in het dagelijks leven een bevlogen arts op de spoedeisende hulp. Bovendien is ze avontuurlijk aangelegd. Ze is in haar eentje met haar twaalf meter lange zeiljacht vanaf Gibraltar op weg naar het eiland Ascension, gelegen tussen Angola en Brazilië, in de Atlantische Oceaan. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Het is een genoegen om actrice Wolf als bedreven solozeiler aan het werk te zien. De soepelheid waarmee ze haar taken vervult, ze zeilt zelf frequent, imponeert. Af en toe geniet ze van welverdiende ontspanning. Zelfs een heftige storm kan haar niet uit evenwicht brengen. De makers hebben het op een documentaire-achtige wijze in beeld gebracht, het is bijna minimalistisch simpel. Het hypnotiserende blauw van de zee is met digitale middelen extra opgepoetst zodat de kijker zich ten volle kan overgeven aan de immense oceaan.

Dit alles is een geraffineerde opmaat naar het drama dat eraan komt. Op het moment dat Rike een zinkende vissersboot in nood ziet, met minstens honderd vluchtelingen aan boord, slaat het onheil toe. Rike zoekt contact met de kustwacht via de radio en krijgt nadrukkelijk de instructie om flinke afstand tot de vissersboot te houden. Redding komt eraan, zo luidt de boodschap.

Dat de vrouw niettemin dichterbij vaart om de opvarenden van water te voorzien, blijkt onverantwoord. Het resultaat is dat een aantal vluchtelingen van het zinkende schip springen en verdrinken. Rike brengt bovendien zichzelf in levensgevaar, want haar zeiljacht kan uiteindelijk niet ruim honderd mensen herbergen. Dat is een onmogelijk moreel dilemma voor haar als arts en mens. De hulptroepen laten tergend lang op zich wachten, de autoriteiten willen blijkbaar niet meewerken.

Toch weet één drenkeling het zeiljacht te bereiken. De gehavende Keniaanse Kingsley, gespeeld door Gedion Oduor Wekesa, wordt door Rike aan boord gehesen en verzorgd. De jongeman doet een beroep op haar om ook zijn zuster op de vissersboot te redden, een onmogelijke opgave voor de arts. Gelukkig heeft regisseur Fischer van Rike geen heldin gemaakt.

Ulrik van Tongeren

Styx (Imagine Filmdistributie Nederland, 2018), nu in het filmtheater.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties