De Gele Hesjes uit Luik zullen veertien dagen lang geen blokkades uitvoeren op de A2 tussen Luik en Maastricht. Dit naar aanleiding van het dodelijke ongeval van een betoger in Visé.

Een actievoerder van de lokale afdeling Gele Hesjes in Luik heeft dit medegedeeld aan voorzitter Henri Gulickx van de Transport Belangen Vereniging Nederland. De afspraak moet de gemoederen aan beide zijden tot bedaren brengen. ‘Onze snelwegblokkades zijn gericht tegen de Belgische staat, economie en de multinationals’, aldus de woordvoerder. Hij vindt het ‘vervelend dat daarbij ook truckers worden gehinderd’.

„Volgende week gaan we samen met een tolk in conclaaf met de hesjes uit Luik”, aldus Gulickx. Dan moet naar een structurele oplossing worden gezocht. Gulickx wil dat er niet langer snelwegen worden geblokkeerd. „We hebben begrip voor elkaars belangen”, zegt hij. „Veel truckers zijn het in hun hart eens met de Gele Hesjes. Alleen de manier waarop ze nu actie voeren vinden we niet goed.”

De 50-jarige Joris B. kwam vrijdagavond 11 januari bij een protestactie van de Luikse Gele Hesjes op de Belgische snelweg E25 ter hoogte van Visé, in de richting van Eijsden, om het leven. De man werd overreden door een Nederlandse gele Scania en was op slag dood. De chauffeur heeft verklaard dat hij door meerdere demonstranten zou zijn belaagd en dat er ruiten van zijn truck werden ingeslagen.

Roger B. zou volgens de VRT samen met een mededemonstrant alle vrachtwagens tegen hebben willen houden. Toen dat met de Nederlandse truck niet lukte, zou hij met een ‘sleutel’ tegen de voorruit hebben geslagen. Volgens een ooggetuige gaf de chauffeur daarna plots gas bij en raakte het protestbord. Hierdoor gleed het slachtoffer uit en kwam zo onder de vrachtwagen terecht. De man overleed ter plaatse.

Het Openbaar Ministerie in Luik meldt dat de chauffeur heeft verklaard dat hij uit angst is doorgereden. Hij is dinsdag onder voorwaarden vrijgelaten en moet beschikbaar blijven voor het onderzoek. De 47-jarige verdachte uit Landgraaf wordt beschuldigd van het toebrengen van lichamelijk letsel, zonder de intentie iemand om het leven te brengen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties