Meer dan drie op de vijf mensen in 26 landen zijn tegen wapensystemen die aanvallen kunnen uitvoeren zonder menselijke interventie, zogenoemde killer robots.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos waartoe mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) opdracht had gegeven. In het onderzoek gaf 61 procent van de respondenten aan tegen dodelijke autonome wapens te zijn, 22 procent is voorstander en 17 procent wist het niet zeker. Bij een bijna identiek onderzoek een jaar eerder, in januari 2017, was 56 procent tegen, 24 procent voor en 19 procent onzeker.

In de laatste peiling is de weerstand tegen killer robots het grootst onder de bevolking van Turkije, 78 procent is daar tegen. Daarna volgen Zuid-Korea (74 procent) en Hongarije (74 [procent). De weerstand neemt toe naar gelang de leeftijd: in de categorie 50 tot 64 jaar oud is gemiddeld 68 procent tegen. „De publieke opinie over volledig autonome wapens verhardt”, concludeert Mary Wareham, coördinator van de Campaign to Stop Killer Robots van HRW.

Tijdens de jaarlijkse Conventie inzake Conventionele Wapens (CCW) in november in Genève is besloten de gesprekken over killer robots voort te zetten. Rusland, Israël, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zeiden tijdens deze bijeenkomst onderhandelingen over een nieuw verdrag voor een verbod niet te zullen steunen. Deze landen, plus China, investeren aanzienlijk in autonome wapensystemen.

Sinds 2013 hebben 28 landen opgeroepen tot een volledig verbod op autonome wapens. El Salvador en Marokko sloten zich daar in november 2018 bij aan. Oostenrijk, Brazilië en Chili hebben formeel voorgesteld om onderhandelingen te beginnen over een bindend instrument dat menselijke controle over wapensystemen garandeert. België is het eerste land dat een resolutie heeft aangenomen voor een preventief verbod.

Gerelateerde berichtgeving:
* België verbiedt als eerste de ‘killer robot’
* ‘VN, verbiedt autonome militaire robot’
* ‘Killer robot’ op agenda VN

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties