De krakers van het monumentale Fort bij Velsen in Beverwijk stappen naar de rechter om ontruiming en eventuele sloop tegen te gaan. Erfgoedvereniging Heemschut is solidair.

De bezetters van het onlangs gekraakte Fort bij Velsen vechten op 7 februari het besluit van het Openbaar Ministerie aan om spoedig tot ontruiming over te gaan. „De verpaupering alhier, wat is meer strafbaar? Dit zo naar de kloten laten gaan, of de stap die wij hebben gezet?”, vraagt een van de krakers zich af terwijl hij een cameraploeg van RTV Noord-Holland rondleidt.

De krakers willen op de locatie een kunstenaarsenclave creëren maar de eigenaar, de gezusters Kruk, willen het terrein verkopen voor 7.6 miljoen euro. Een gesprek met de bezetters wordt geweigerd. De burgemeester van Beverwijk staat pal achter het besluit van de officier van justitie. „Het is natuurlijk prettig als je mooie dingen in het leven wil maken, maar dan heb je wel overeenstemming nodig met de eigenaar”, stelt Martijn Smit (PvdA).

Naast de krakers is ook Erfgoedvereniging Heemschut bezorgd over de toekomst van het Fort bij Velsen. Nu het is gekraakt konden historici van het documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, waar het fort onderdeel van uitmaakt, voor het eerst in 40 jaar het monumentale gebouw bezoeken. In 2018 heeft de gemeenteraad van Beverwijk het bestemmingsplan van het fort gewijzigd naar de een na zwaarste milieucategorie. Kort daarna is het fort te koop gezet door de eigenaar.

‘Met de rijks- en werelderfgoed status, in combinatie met een milieucategorie 5.2, lijkt een goede toekomst van dit fort uiterst onzeker’, meldt de vereniging in een brief aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. ‘Wij vragen ons af op welke wijze een zorgvuldige bestemming dat recht doet aan het erfgoed te combineren is met de toegestane industriële bestemming.’

De Stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang en bestaat uit 42 forten en 4 batterijen. De verdedigingslinie werd aangelegd tussen 1880 en 1914 op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam werd in 1996 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees ook:
Krakers veroveren Fort bij Velsen
Open huis gekraakt Fort bij Velsen
Rechter gelast ontruiming Fort bij Velsen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties