Publicaties van de tentoonstelling ‘Naakt of Bloot?’ in museum Jan Cunen worden door sociale media verwijderd. Facebook zei vorig jaar nog toe algoritmes voor culturele instellingen aan te passen.

Museum Jan Cunen in Oss wil in overleg met enkele andere musea over het omgaan met naakt in de kunst. In aanloop naar de expositie ‘Naakt of Bloot?’ wordt ook dit museum volgens een woordvoerder geconfronteerd met blokkering van tentoonstellingsfoto’s op sociale media. Drie beelden werden volgens een zegsman inmiddels geweigerd, waaronder een foto van vrouwelijke borsten met de handen erover gevouwen.

In Naakt of Bloot? draait het om vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst én in de Nederlandse schilderkunst tussen 1875 en 1925. Voor de nieuwe tentoonstelling komt tussen 3 februari en 19 mei werk van onder anderen George Henrik Breitner, Isaac Israels en Jun Sluijters naar Oss. Het museum wil de tegenstelling ten aanzien van naakt zichtbaar en bespreekbaar maken.

Volgens Daniël Bouw van museum Jan Cunen zijn meerdere foto’s van de tentoonstelling al verwijderd door Facebook en Instagram omdat ze niet stroken met het beleid van de multinationals. „Het bloot op deze foto’s én op de werken is helemaal niet seksualiserend”, aldus Bouw. „Typisch dat dit nu gebeurt”, zegt creatief directeur Karin van Lieverloo. „Want juist de tegenstellingen rond naakt willen we met deze tentoonstelling aan de kaak stellen.”

Het huidige censuurbeleid van Facebook is des te opmerkelijker omdat het internetbedrijf vorig jaar toezegde om in aankondigingen meer naakt toe te staan. Algoritmes die bepalen welke advertenties wel en niet kunnen, zijn aangepast na een gesprek met Toerisme Vlaanderen, een agentschap van de Vlaamse overheid. Aanleiding voor het gesprek was de open brief die Vlaamse musea in juli naar het sociale mediaplatform hebben gestuurd.

De musea beklaagden zich over het strenge antinaaktbeleid dat ertoe leidt dat advertenties met kunst waarin naakt te zien is zonder mogelijkheid tot protest werden geblokkeerd. Vorig jaar verwijderde Facebook een afbeelding van de Venus van Willendorf, een iconisch vruchtbaarheidsbeeldje van bijna 30.000 jaar oud. Ook de Kruisafneming van Peter Paul Rubens werd geweerd, omdat Jezus daarop niet meer dan een lendendoek aanheeft.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties