De senaat van Ierland wil strenge straffen uitvaardigen voor de handel van producten afkomstig uit de Israëlische illegale nederzettingen. De Ierse ambassadeur moest zich vrijdag in Jeruzalem verantwoorden.

Israël heeft Ierland gewaarschuwd voor ‘heel ernstige gevolgen in de wederzijdse relaties’ vanwege een wetsontwerp dat handel in producten uit Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever, Golanhoogte en in Oost-Jeruzalem verbiedt. De Ierse ambassadeur Alison Kelly is vrijdag in Jeruzalem op het matje geroepen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken betitelt de wetgeving als ‘hypocriet en antisemitisch’.

‘In plaats van Syrië te veroordelen voor het doden van honderdduizenden burgers, Turkije voor de bezetting van Noord-Cyprus en terroristische organisaties voor het vermoorden van duizenden Israëliërs, valt Ierland Israël aan, de enige democratie in het Midden-Oosten. Wat een schande!,’ aldus de verklaring van het kabinet van premier Netanyahu, die tevens minister van Buitenlandse Zaken is.

Op haar beurt herhaalde Kelly opmerkingen van de Ierse vicepremier Tánaiste en minister van Buitenlandse Zaken en Handel Simon Coveney tijdens een debat van afgelopen donderdag. Ze benadrukte dat de regering tegen het wetsvoorstel is omdat het Ierland in strijd zou brengen met EU-wetgeving en Dublin zou blootstellen aan juridische stappen van de Europese Commissie.

Maar een meerderheid van het lagerhuis van het Ierse parlement heeft donderdag vóór het wetsontwerp gestemd, 78 voor en 45 tegen. Andere partijen die de wet steunen zijn Sinn Féin, Labour, de Social Democraten, de Groenen en een aantal onafhankelijken. De Ierse senaat stemde juli 2018 met 25 stemmen voor en 20 tegen het wetsvoorstel.

Het behelst een importverbod van goederen en diensten uit kolonies wereldwijd, waaronder de Israëlische nederzettingen. De tekst was op tafel gelegd door de onafhankelijke senator Frances Black. Ze kreeg de steun van alle partijen, behalve van Fine Gael die aan de macht is. Als het voorstel wet wordt, is Ierland het eerste land uit de Europese Unie dat import uit kolonies verbiedt.

Door ravage

3 gedachte over “Iers wetsvoorstel maakt Israël ziedend”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*