Het activisme tijdens, maar vooral ook na de vier jaar in Woensdrecht waar de vredesbeweging begin jaren ’80 streed tegen de plaatsing van kruisraketten, werd op de achtergrond mede gedragen door een aantal bekwame juristen. Met Erik kwam ik in 1986 voor het eerst in aanraking. In de daarop volgende decennia werkten we nauw samen en nam hij uiteraard voor veel mede-activisten de juridische kant van de zaken op zich.

Vanaf hetzelfde jaar werd het vredesactiekamp in Woensdrecht mobiel en nam het actievoeren een hoge vlucht. Bij nacht en ontij kwamen we in KMar- en politiecellen terecht en kwam Erik opdraven om ons niet alleen juridisch, maar ook moreel bij te staan. Woensdrecht was een smeltkroes van mensen met verschillende achtergronden, of die gewoon zoekende waren. Voor Erik lag zijn inspiratiebron in het Quaker zijn. Geen religieuze beweging van grote woorden, maar één waar de boodschap van liefde, stilte en geweldloosheid heel belangrijk is.

Erik bleef heel consequent op zijn eigen juridische speelveld, wat tot uitdrukking kwam in een geruchtmakende zaak in 1988. We werden tijdens een vredesactiekamp in Vierhouten op de Veluwe opgepakt en beticht van deelname aan een criminele organisatie. Een achttal activisten werd in Zwolle voor het gerecht gesleept om als afschrikwekkend voorbeeld te dienen.

Onder koude gebukt gaande en slapeloosheid, al schrijvende aan een verklaring, raakte ik de weg wat kwijt en meende een bijzondere verklaring te moeten afleggen. De zitting verliep bizar en terwijl tal van mensen over Erik heen vielen, bleef hij trouw mijn aanwijzingen opvolgen. In deze chaos kon de rechter absoluut geen criminele organisatie ontwaren.

Tekenend voor zijn grote inzet en vasthoudendheid was de rechtszaak naar aanleiding van een actie op vliegbasis Soesterberg eind jaren ’80 waarbij ik werd mishandeld. Hoewel hiervoor een militair werd opgepakt, stagneerde het onderzoek van de marechaussee. Via een door Erik afgedwongen gerechtelijk onderzoek kwam er schot in de zaak en stond de militaire politie voor schut.

Talrijke anekdotes zijn er te vertellen, waarbij we de rechters wraakten of andere strategieën uitprobeerden, maar vooral veel plezier hadden. In dat stukje strijd, het bezig zijn met elkaar, vind je iets terug dat het ware leven genoemd mag worden. Kostbare herinneringen die in ons voortleven.

In het Boeddhisme bestaat het begrip Bushido. Een krijger, niet egomaan, zoekend naar wegen om het geweld te beperken en vooral compassievol. Op de achtergrond was Erik zulks een stille kracht, waarbij we moeten bedenken dat wij, in alles wat we doen, op elkaars schouders staan.

                                                                                                         Gerrit van der Ent

Erik Hummels overleed 26 januari op 69-jarige leeftijd te Utrecht. De uitvaart vindt vrijdag 1 februari om 12 uur plaats in crematorium Den en Rust, Frans Halslaan 27 in Bilthoven. Mocht je deze bij willen wonen, laat dit dan weten via het volgende mailadres: gonda1.000@outlook.com
Berichtgeving gerelateerd aan Erik Hummels uit ons digitale archief lees je hier en hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties