Vijftig Britse artiesten willen dat het Eurovisie Songfestival dit jaar niet wordt georganiseerd door Israël. Zij vinden dat de BBC de systematische schendingen van Palestijnse rechten niet mag negeren.

Gastland Israël schendt door de bezetting van de Golanhoogten en de Westelijke Jordaanoever de mensenrechten van Palestijnen op een ‘systematische manier’, stellen de artiesten in The Guardian aan de Britse staatsomroep BBC. Om die reden dient het Eurovisie Songfestival naar een liberaal land te worden verplaatst. De brief is onder meer ondertekend door Ken Loach, Roger Waters, Wolf Alice, Peter Gabriel en Vivienne Westwood.

‘Eurovisie mag dan wel licht entertainment zijn, maar dat betekent niet dat er niet over mensenrechten nagedacht hoeft te worden’, schrijven ze. ‘Een omroep als de BBC die vrijheid hoog in het vaandel heeft staan, moet zich principieel opstellen en Eurovisie vragen om het evenement te verplaatsen naar een land waar er geen misdaden tegen de vrijheid worden gepleegd. Eurovisie beweert diversiteit en inclusiviteit te vieren, maar dat klinkt volledig onwaarachtig voor een land als Israël waar discriminatie en uitsluiting zo diep geworteld zijn.’

De BBC laat weten het ‘niet passend’ te vinden om de deelname aan de zangwedstrijd inzet te maken van een politieke kwestie. ‘Het is geen politiek gekleurd evenement en we moedigen geen enkele politieke mening aan’, stelt de Britse staatsomroep. ‘De competitie draait om waarden als vriendschap, inclusiviteit, tolerantie en diversiteit. Daarom nemen we deel aan dit evenement. Het gastland wordt gekozen op basis van de regels van de wedstrijd, de BBC bepaalt dat niet.’

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar half mei plaats in Tel Aviv. In Nederland onderschreven 50 kunstenaars de steunverklaring die in september 2018 door 140 Europese artiesten werd opgesteld en ondertekend. Zij steunen de oproep van Palestijnse artiesten en radio- en televisiejournalisten aan European Broadcasting Union (EBU), deelnemende landen, deelnemers en het publiek om het Eurovisie Songfestival 2019 in Israël te boycotten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties