Bewoners van een flat in Soest zijn helemaal klaar met de overlast die kraaien veroorzaken. De vogels gooien grote kiezelstenen van het dak van de flat bovenop geparkeerde auto’s.

Verschillende geparkeerde auto’s zijn zwaar beschadigd geraakt door de stenen, meldt RTV Utrecht. Marko Tibold woont in de bewuste flat aan de Weegbreestraat. Hij zag met eigen ogen hoe de kauwen te werk gaan. „Je ziet de kraaien op de rand van het dak van het flatgebouw zitten met stenen in hun snavel. Ze kijken een keer naar rechts, links en beneden en doen dan hun snavel open. Na anderhalve tel hoor je ‘klats!’.” Het dak is bezaaid met kiezels om het bitumen te beschermen tegen de zon.

Miranda Visser is de buurvrouw van Marko. Samen met haar zoon strijdt ze al een tijdje voor een oplossing. „De vaart waarmee de stenen naar beneden komen is enorm. Het lijkt wel een katapult-effect. De stenen liggen ook in de speeltuin. Het is echt te absurd voor woorden, zúlke keien. Dan laat je je kind daar ook niet lekker spelen.” Een woordvoerder van woningcorporatie Portaal, eigenaar van de flat, zegt dat het een vervelend probleem is dat niet makkelijk op te lossen is.

Hoewel de woningcorporatie niet verantwoordelijk zegt te zijn voor het gedrag van de vogels en het dak aan alle regels voldoet, wordt wel naar een oplossing gezocht. Volgens Miranda is de oplossing niet zo moeilijk. „Ze moeten het dak gaan veranderen, het gedrag van de vogels niet. Dit kan niet langer zo doorgaan. Als zo’n steen op iemands hoofd valt… dat is gewoon gevaarlijk. We kunnen niet gaan wachten tot er een dode valt.”

De Belgische vogelkenner en kunstenaar Achilles Cools, bekend vanwege zijn boeken over kauwengedrag, weet ook niet hoe hij dit vogelgedrag kan stoppen. „Kauwen spelen met steentjes om zich te amuseren, louter voor het plezier. Zowel mannetjes als vrouwtjes doen dit. Vooral jonge vogels maken een spel van alles. Omdat kauwen alleseters zijn en overal gemakkelijk aan eten komen, houden ze veel tijd over en gaan spelen uit verveling.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Is het waar?

ron, ongediplomeerd ‘kauwenwatcher’
5 jaren geleden

‘Kauwen en kraaien spelen met steentjes…‘

Kauwen die spelen met steentjes? Volgens mij dus niet, maar ik kan het fout hebben. Ik heb kauwen op mijn dak die altijd in de weer zijn met steentjes. Dat doen ze om de mineralen uit de stenen te krijgen om hun dagelijkse kost aan te vullen. Als het niet met hun snavel lukt om de mineralen er uit te krijgen – ze hakken als een soort specht op een steen – dan laten ze die van een hoogte vallen op een harde ondergrond. Slimme vogels en leuk om bezig te zien!

Boswachter
5 jaren geleden

Er staat toch een link in het bericht die leidt naar een artikel + repo van RTV Utrecht? 🙄

Pieter, hobbyjager
5 jaren geleden

Afschieten lijkt mij de meest effectieve oplossing.

ron, ongediplomeerd ‘kauwenwatcher’
5 jaren geleden
Antwoord aan  Pieter, hobbyjager

klagende autobezitters kan je toch niet zo maar afschieten Pieter!

5 jaren geleden

Wie is er niet voor de VEXIT, weg met: meeuwen (scheuren vuilniszakken open, nemen in aantal gelukkig al flink af); spreeuwen zwermen een boom in boven een schoolplein en schijten dat helemaal onder; weg met eksters en gaaien (jatten nestjes van kleine zangvogeltjes leeg); weg met de duiven (ze worden niet noor niks dakrattuh genoemd); weg met de ganzen (die hinderen het luchtverkeer en treiteren die arme boerenstand); en weg met die groene papegaaien (ze zijn vreemden, schreeuwen en schijten de lak van je auto).

Eigenlijk weg met de vogels: de smeerlappen schijten boven op je kop als je niet uitklijkt. Voor geVederde Vrienden is in dze Volle samenleVing niet Voldoende plek daarom, na de BREXI, de VEXIT. Die merel die zo mooi zingt is daartegen geen argument. Ik bepaal zelf wel waar ik naar luister.

ron, ongediplomeerd ‘kauwenwatcher’
5 jaren geleden
Antwoord aan  martin

gaat het verder goed?

Pieter
5 jaren geleden
Antwoord aan  martin

Reigers die je auto onder schijten maar het ergst zijn de gifgroene “wearehere” vogels die de nesten van onze autochtone vogels kraken.