Na drie jaar leegstand en zonder bestemming hebben krakers hun intrek genomen in voormalig café Kadoelen aan de Landsmeerderdijk in Amsterdam Noord. Er komt weer leven in de brouwerij.

Uit onderzoek door de krakers is gebleken dat de Bouw- en Woningtoezicht begin 2016 besloten heeft dat in het perceel Landsmeerderdijk 195 in de Amsterdamse wijk Kadoelen geen horeca-exploitatie meer mag plaatsvinden. Hierdoor werd de toenmalige eigenaar gesommeerd het pand te verlaten. Een projectontwikkelaar annex bouwbedrijf heeft het pand gekocht met het plan om na sloop er twee villa’s in de stijl van de jaren ’30 te bouwen.

Het plan is tot tweemaal toe afgewezen omdat de bouwstijl niet past in de omgeving. Sindsdien staat het pand er armoedig bij, omgeven door bouwhekken die de indruk wekken dat er aan gewerkt wordt. ‘Amsterdam Noord wordt langzaamaan een oord voor elite woningen en yuppen barren! Binnenkort gaan we, na een grondige schoonmaakbeurt, het café weer openstellen en er diverse activiteiten organiseren. Geen Amsterdam Zonder Rafelrand!’, laten de krakers weten.

De locatie op de Landsmeerderdijk kent een roem- en drankrijk verleden. Vanaf de eerste helft van de 17e eeuw stond er een herberg, schrijft historicus Maarten Hell op zijn website. De heemraden kwamen er bijeen om de dijkproblemen in Kadoelen te bespreken. In 1645, toen Jan Claasz Groene Ridder, zoals de uitbater werd genoemd, bijna vijftig jaar oud was, moest hij zijn herberg gedwongen verkopen. Omdat de locatie dichtbij het veer naar Amsterdam lag en schippers van Kadoelen als vaste klant had, bleef het een drankhuis.

In 1868 kwam de herberg, inmiddels omgedoopt tot koffiehuis Y en Stadzicht, in handen van Jan Jansse Kat, tapper en schipper van het veer te Kadoelen. Kat raakte echter in de financiële problemen en moest het pand veilen waarna het voor een schamele 700 gulden van de hand ging. Een jaar later begon de familie Van Noord-Fraaij er een koffiehuis annex café. In 1893 brandde de oude houten herberg af en in 1916 had het nieuwe pand zwaar te lijden onder de watersnoodramp.

Gedurende de oorlogsjaren kwam het café in handen van Jaap Brandjes en diens vrouw. Kort daarop werd het stoombootveer voorbijgestreefd door een autobusdienst. In 1953 kreeg barkeeper Brandjes een volledige vergunning, zodat hij ook sterke drank mocht verkopen. Een meerderheid van zijn inkomsten kwamen uit de bijbehorende slijterij, waarop vooral klanten uit de directe omgeving afkwamen.

In 1965 hield het echtpaar Brandjes ermee op. Twee jaar later behoorde het café na een grenswijziging tot de gemeente Amsterdam. Het bleef in gebruik als café en koffiehuis Kadoelen, maar verschillende uitbaters gingen failliet. Tot 2016 kon je er nog een drankje nuttigen en een broodje bal verorberen. Intussen loopt er een verzoek tot aanwijzing gemeentelijk monument voor het oude cafépand.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lex
5 jaren geleden

Ik heb daar vroeger ook wel een biertje gedronken. Het was er altijd gezellig en de prijzen waren O.K.

De oversteek van de jachthaven “De kadoelen” naar de kroeg was snel gemaakt.

Jammer heel erg jammer.

M
5 jaren geleden

Heel veel succes, maak er een leuk koffie huis van. Waar je ook een lekker broodje en biertje kan drinken.

[…] UPDATE: Stadsdeel Noord ontkent plannen voor sloop of nieuwbouw, maar vertelt niet wat er dan wel met voormalig Café Kadoelen zal gebeuren (site van het Parool). Volgens woordvoerster Anouk Panman van Stadsdeel Noord is er geen sloop- of bouwvergunning afgegeven. Een verzoek tot aanwijzing gemeentelijk monument is afgewezen, tegen welk besluit bezwaar is aangetekend. Eind januari 2019 is het oude cafépand gekraakt. […]