Een kleine duizend demonstranten, onderdeel uitmakend van de Gele Hesjes-beweging, hebben zaterdag in Maastricht geprotesteerd tegen onder meer de EU en premier Mark Rutte.

De betogers waren afkomstig uit Nederland, België en Duitsland. Vooraf hadden de initiatiefnemers van het internationale Gele Hesjes-netwerk rekening gehouden met 2500 deelnemers, maar het werden er uiteindelijk 800. Voorzien van spandoeken (‘Waar recht onrecht wordt, en verzet een plicht’) en nationale vlaggen liepen de demonstranten in optocht van stadion De Geuselt naar Plein 92, waar ze kort na half twee aankwamen.

De Nederlandse afvaardiging van Gele Hesjes keerden zich tegen premier Mark Rutte en willen dat Nederland net als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Er waren opvallend veel anti-EU-spandoeken te zien. Even was er onenigheid over de route. De ene helft wilde naar het Gouvernement, de andere naar Plein 1992. De politie wist escalatie te voorkomen. Naast demonstranten waren ook veel politie te paard en ME’ers aanwezig.

Een van de demonstranten raakte in het gezicht gewond toen een andere deelnemer met vuurwerk gooide. De politie heeft één demonstrant aangehouden wegens belediging van een ambtenaar in functie. Onder de demonstranten was ook de weduwe van Roger, de man die vorige maand bij Visé werd doodgereden. De vrouw gaf een speech en zei dat ze de strijd van haar man voort zal zetten. De manifestatie op Plein 92 werd rond half vijf beëindigd.

De Gele Hesjes hadden voor Maastricht gekozen omdat daar in 1992 de Europese Monetaire Unie is gesmeed door het tekenen van het Verdrag van Maastricht. Ze lopen sinds 1 december elke zaterdag door de Limburgse hoofdstad.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties