De krakers van Gedempt Hamerkanaal 86 in Amsterdam Noord hebben het pand vrijwillig verlaten. Ze gaven hiermee gehoor aan een gerechtelijk ontruimingsbevel.

De krakers van collectief ‘Mobiele Eenheid’ hebben het pand Gedempt Hamerkanaal 86/Spijkerkade 2 in Amsterdam Noord verlaten. De rechtbank heeft op 20 november geoordeeld dat de eigenaar gaat renoveren ten dienste van de verwezenlijking van een hotel. De krakers dienden vrijdag 1 februari het pand leeg op te leveren. De krakers spreken van ‘een verhaal van vastgoedspeculatie dat zich al talloze malen heeft afgespeeld in Amsterdam.’

Ondanks een ‘hotelstop’ in de hoofdstad heeft de eigenaar een hotelvergunning in handen, verkregen in 2013 nog voordat er sprake was van een hotelstop. Desondanks heeft hij er sindsdien geen gebruik van gemaakt. Volgens de krakers heeft hij tijdens de rechtszaak ook geen enkel concreet plan of contract laten inzien waaruit zou blijken dat hij daadwerkelijk een hotel wil verwezenlijken.

De krakers vermoeden dat de eigenaar het Gemeentelijk ontwikkelingsplan voor het Hamerkwartier in 2020 afwacht. In dit plan wordt het gebied in de Vogelbuurt grotendeels herontwikkeld voor huisvesting. ‘De eigenaar zal tegen die tijd zijn ontroerend goed verkopen tegen de hogere grondwaarde van een hotel’, stellen de krakers. ‘Hiermee heeft hij voor eigen gewin ingespeeld op het systeem hetgeen ten koste gaat van de stad.’

In de periode tussen het vonnis en de ontruimingsdatum hebben de krakers diverse gemeenteambtenaren benaderd om deze zaak nader te onderzoeken. Wethouder Van Doorninck (GL) heeft een reactie opgesteld op vragen van verschillende raadsleden die direct indruisen tegen de claims die de eigenaar in de rechtbank heeft gemaakt. ‘Deze brief maakt duidelijk dat de bouw van het hotel zich nog in de onderhandelingsfase bevindt en niet in lijn is met de toekomstige ontwikkelingsplannen van het gebied.’

De brief bracht mede aan het licht dat de eigenaar sinds het vonnis heeft geprobeerd zijn hotelvergunning te ‘ruilen’ met andere ondernemers in het gebied. Hierop spanden de krakers een tweede rechtszaak aan. ‘Echter, toen dit in de rechtbank gepresenteerd werd, bracht de eigenaar een nieuw plan naar voren, wederom zonder concrete basis, om de ruimte tijdelijk te verhuren als ‘congreshal’ totdat zijn hotelplan wordt uitgevoerd.’

Gedempt Hamerkanaal 86 werd oktober vorig jaar gekraakt. De krakers waren van zins er een alternatief cultureel centrum te creëren. ‘Er is geen ruimte meer voor initiatieven zonder winstoogmerk of mensen met een kleine portemonnee. De laatste vrijplaatsen dreigen gesloten te worden. Zo verandert Amsterdam in een dure, voorspelbare, individualistische en exclusieve stad. Terwijl wij graag in een diverse en inclusieve stad willen leven.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties