Scholieren spijbelen voor een klimaatdemonstratie, dat is cool. Maar is het protest oprecht? Volgens onderzoeker Bosschaart vallen de zorgen over klimaatverandering onder jongeren wel mee.

Komende donderdag gaan scholieren opnieuw de straat op in Den Haag voor een klimaatdemonstratie. Zijn zij representatief voor hun leeftijdsgenoten? Docent-onderzoeker Adwin Bosschaart van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) meent van niet. Hij deed het afgelopen jaar onderzoek naar het denken over klimaatverandering onder scholieren. „De indruk dat grote groepen scholieren zeer bezorgd zijn over klimaatverandering wordt niet bevestigd door dit onderzoek.”

De doorsnee scholier twijfelt niet aan klimaatverandering, maar betrekt de risico’s die hieruit voort vloeien nauwelijks op zichzelf, constateert Bosschaart op basis van een enquête onder 2200 derdeklassers verspreid over verschillende schooltypen door het hele land. De bereidheid onder jongeren om maatregelen te nemen om de klimaatschade te beperken is wisselend, zeker in verhouding tot hun klimaatbewustzijn.

Zo schatten leerlingen het nut wel in van tweedehands spullen als kleding, maar toont een beduidend geringer aantal zich vervolgens ook bereid om zelf minder nieuwe spullen te kopen. Ook is maar een beperkt aantal van de ondervraagde leerlingen bereid om minder te vliegen voor het klimaat, ook al schatten zij het nut van deze maatregel wél hoog in.

Hij ziet in het onderzoek onder de ruim 1.100 vijftienjarigen uit Amsterdam grote verschillen tussen leerlingen met en zonder migratieachtergrond. Havo- en vwo-leerlingen zonder migratieachtergrond vinden klimaatverandering erger dan leerlingen met een Marokkaanse, Turkse, Surinaams of Antilliaanse achtergrond. „In Amsterdam worden de tegenstellingen steeds groter als gevolg van een toenemende maatschappelijk segregatie”, meent Bosschaart.

De uitkomsten van het onderzoek ontkrachten de suggestie dat de scholierenprotesten – die momenteel overal in Europa opduiken – het begin zijn van een ontluikend generatieconflict. Volgens Bosschaart laten de resultaten eerder zien dat het thema klimaatverandering, zeker in Amsterdam, langs sociaaleconomische scheidslijnen moet worden geduid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties