Een van de brandbommen

De man zou eigenlijk een standbeeld moeten krijgen, maar het Openbaar Ministerie (OM) eist twintig maanden in het cachot. Het betreft de Koerd die vorig jaar brand wilde stichten bij het Turks consulaat.

Het Openbaar Ministerie heeft altijd al de zijde van foute regimes gekozen, denk aan de Tweede Wereldoorlog, en zet die lijn in 2019 energiek voort. Ditmaal komt de officier van justitie op voor de belangen van het Turkse dictatoriale bewind. Tegen de 35-jarige Ercan P. die op zaterdagavond 11 augustus vorig jaar drie provisorisch vervaardigde brandbare voorwerpen naar het Turkse consulaat in Amsterdam gooide, is een celstraf geëist van twintig maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, voor ‘brandstichting met gevaar voor goederen’.

De eerste ‘brandbom’, bij elkaar gebonden spuitbussen, viel brandend in de tuin van het consulaat aan het Museumplein, de tweede belandde bij de entree van de hoofdingang. Een derde object veroorzaakte helemaal geen schade. De man is in de buurt van het consulaat aangehouden waarbij de politie een waarschuwingsschot loste. Hij wilde met zijn actie de aandacht vestigen voor de Koerdische zaak die uitermate penibel is door toedoen van de Turkse despoot Erdogan en diens leger.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het Turks consulaat als doelwit gekozen. „Hij heeft een weloverwogen beslissing genomen om de zelfgemaakte brandbare en ontvlambare voorwerpen in de richting van het Turkse consulaat te gooien”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. Het was volgens de officier van justitie een geluk dat er geen personen aanwezig waren in of in de nabijheid van het consulaat. Alsof het gebouw is afgebrand…

Ercan P. heeft daarover gezegd dat hij heeft nagedacht over het tijdstip waarop hij tot zijn daad kwam, bewust in de avond omdat er dan geen personen aanwezig zijn. Op de zitting van 31 januari heeft de verdachte een bekentenis afgelegd en gezegd te strijden voor de belangen van de Koerden. Hij noemt zijn actie een protest, maar meldt er direct bij dat hij het niet op deze manier had moeten doen. De rechtbank doet op 14 februari uitspraak. Vrijspraak!

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Brandstichting is nu eenmaal strafbaar, zeker als het een consulaat of ambassade betreft. Het diplomatieke verkeer moet nu eenmaal beschermd worden, zelfs al gaat het om landen en regimes waar je het liefst heel ver vandaan blijft.

Wat niet wegneemt dat die kerel op mijn sympathie kan rekenen. Mocht ik ‘m ooit aan een bar treffen, dan krijgt ie een biertje van me.

Toch knap van het overwerkte OM, zeker met die slepende zaak met die levensbedreigende, staatsondermijnende blokkeerfriezen etc. etc., dat ze hier ook nog tijd voor weten te vinden.