Zeven mensen die tijdens de intocht van Sinterklaas in 2017 in Dokkum een tegenactie wisten te voorkomen, maken bezwaar tegen tegen de opslag van hun DNA-profiel in de landelijke databank.

Advocaat Tjalling van der Goot ontving tot dusver van tien cliënten het verzoek om via de rechtbank bezwaar aan te tekenen tegen het verwerken van afgenomen celmateriaal tot een DNA-profiel en tegen de opslag van in de landelijke DNA-databank. Het gaat daarbij zowel om cliënten die zich hebben neergelegd bij het vonnis als om cliënten die hoger beroep hebben aangetekend.

Drie van deze cliënten hebben nog geen DNA afgestaan, waarvoor hulde! In die zaken kan om die reden (nog) geen bezwaarschrift worden ingediend. Indien een veroordeelde/verdachte niet vrijwillig meewerkt aan de afname van celmateriaal, biedt de wet de mogelijkheid om zo nodig een veroordeelde/verdachte aan te houden om hem te verplichten celmateriaal af te laten nemen.

Volgens de wet moeten verdachten/veroordeelden voor ernstige misdrijven verplicht DNA afstaan. Echter, het gaat hierbij in de regel om overtredingen/veroordelingen waar vier jaar celstraf of langer op staat. Het grootste deel van de 34 Friese actievoerders kreeg in november 2018 van de rechtbank een taakstraf van 120 uur opgelegd. Degenen die een grotere, ‘coördinerende rol’ hadden, kregen straffen van 180 tot 200 uur.

De opgelegde straffen zijn extreem hoog voor een blokkade-actie op de A7 bij Joure waarmee de actievoerders enkel wilden voorkomen dat het kinderfeest in Dokkum zou worden verstoord. Het OM heeft, mede als gevolg van de hype die de deugmedia creëerde rondom het betrekkelijk lichte vergrijp, spierballen willen tonen. Verplichte afname en opslag van het DNA-profiel maakt van actievoerders criminelen en dient ten stelligste afgekeurd te worden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
swarte pyt
5 jaren geleden

wat in onsin om hjir oer berjocht te dwaan. lit se in harren sop gear siede! *wat een onzin om hierover een nieuwsbericht te plaatsen. laat ze in hun soep gaarkoken*