De Franse regisseuse en scenariste Catherine Corsini maakt meestal films over vrouwen die zich maatschappelijk en op liefdesgebied proberen te ontplooien. Un Amour Impossible is gebaseerd op een boek van Christine Angot uit 2005 waarin de autrice ervaringen uit haar leven heeft geput. Angot’s sterk autobiografische liefdesverhalen hebben een duistere kant, dat sprak Corsini blijkbaar aan.

De film vangt aan in 1958 en speelt zich af in Châteauroux in Centraal-Frankrijk waar Rachel (Virginie Efira), die stamt uit de arbeidersklasse, werkt als typiste. Ze stuit op Philippe (Niels Schneider), een jonge intellectueel die de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche aanbidt. Rachel valt voor hem en ze krijgen een dochter. Maar Philippe, opgegroeid in een rijke familie, wil niet met Rachel trouwen. Hij is ook niet bereid zijn familienaam aan het kind te geven.

Philippe duikt af en toe in de film op, om dan geheid het hart van Rachel voor de zoveelste keer te breken. Ondertussen is hij met een andere vrouw getrouwd. Rachel lijdt in stilte maar blijft van de stekelige en onbetrouwbare man houden. Zie hier het klassieke scenario van een ongelukkige liefde. Knap dat Corsini niet in een voorspelbaar melodrama vervalt. Goedkoop sentiment is afwezig. De film is desondanks pijnlijk eerlijk over deze vergiftigde relatie.

Handig dat Philippe in de film uitlegt dat er drie soorten liefde bestaan: de liefde in het huwelijk, de gepassioneerde liefde en de door het toeval ontstane relatie. Dat laatste, de onvermijdelijk door het noodlot getekende relatie, overkwam Rachel. Dat er ook nog liefde tussen moeder en dochter bestaat, maakt de treurige en hartverscheurende vertelling dragelijk en zorgt voor diepgang. Er volgt ook nog een onthulling over de duistere kant van Philippe.

In de kantlijn van Un Amour Impossible worden de maatschappelijke ontwikkelingen in de Franse samenleving geschetst. Maar de film belicht hoofdzakelijk de lijdensweg van Rachel. De Belgische actrice Virginie Efira is uitmuntend. Ze werd vooral bekend door haar acteerwerk in Elle van Paul Verhoeven. Voor haar liggen ongetwijfeld grote rollen in het verschiet. Efira maakt deze pijnlijke liefdesgeschiedenis tot een intense en meeslepende ervaring.

Ulrik van Tongeren

Un Amour Impossible (Cherry Pickers Filmdistributie, 2018), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties