Milieuorganisatie Greenpeace verwijt de Rabobank dat ze geld leent aan boeren die megastallen bouwen. Niks duurzame onderneming zoals de bank zichzelf populistisch aanprijst.

In een vandaag gepubliceerd zwartboek somt Greenpeace veertien veebedrijven op waar de Rabobank meer dan 100 miljoen euro in stak. Volgens de milieuorganisatie gaat het onder meer om een megastal voor 21.000 dieren in Horst, een bouwplan van een vervuilende stal voor 16.000 varkens pal naast een natuurgebied in Oirschot, een slachthuis dat regelmatig de regels overtreedt en een plan voor een enorme mestfabriek in Oss.

Volgens de milieuorganisatie is dit de realiteit achter de ‘groene PR’ van de bank met de slogan Growing a better world together. ‘Tegen vrijwel alle in het zwartboek vermelde plannen en bedrijven bestaat grote weerstand van omwonenden en andere belangengroepen’, stelt Greenpeace. Bij het onderzoek werd onder meer een beroep gedaan op data van het Kadaster.

Greenpeace kwam samen met de Brabantse Milieufederatie en het burgerplatform Minder Beesten eerder in actie tegen de gevolgen van de vervuilende vee-investeringen van de Rabobank. Tijdens de actie in het zuiden van het land plaatste de milieuorganisatie bouwborden op drie locaties waar de Rabobank financieel bij betrokken is. De financiële instelling echter presenteert zichzelf als een ‘duurzame bank‘.

„Wij staan zij-aan-zij met bezorgde bewoners in Oss en omstreken om te laten zien wat er werkelijk schuilgaat achter het groene imago van de Rabobank”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace. „Juist de zogenaamde ‘boerenbank’ die 85 procent van de agro-industrie financiert, zou verantwoordelijkheid moeten nemen door zijn slogan Growing a better world together waar te maken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties