Anti-Gülen protest in Ankara

Op bevel van dictator Erdogan is het Turkse leger een offensief gestart voor de aanhouding van 1123 personen. Zij worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd.

De huidige arrestatiegolf in Ankara en 75 provincies volgt twee dagen nadat de regering van Erdogan waarschuwde dat er een ‘grote operatie’ op handen is. Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei zondag dat ‘duivels geen bedrog mogen plegen’ en ‘we zullen ze afmaken.’ Tot nu toe zijn al 642 personen opgepakt, vermeende volgelingen van Fethullah Gülen.

De geestelijke Gülen wordt door de Turkse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de vermeende couppoging in 2016. Het onderzoek draait om fraude die zou zijn gepleegd rond een toelatingsexamen voor een functie binnen de politie in 2010. Aanklagers denken volgens anonieme bronnen dat de toets is doorgesluisd naar Gülen-aanhangers.

De Turkse autoriteiten beweren dat Gülen zijn volgelingen op grote schaal liet infiltreren in onder meer de politie, het leger en de ambtenarij. De islamitische geestelijke, voormalig bondgenoot van dictator Erdogan, leeft momenteel in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de ‘couppoging’.

Critici verwijten Erdogan de mislukte ‘staatsgreep’ te misbruiken om tegenstanders aan te pakken. Sinds de couppoging tegen zijn regering zijn vele tienduizenden personen opgepakt. Ook zijn veel mensen in overheidsdienst geschorst of ontslagen. Het gaat volgens persbureau Reuters om zeker 150.000 mensen. Naar schatting worden meer dan 77.000 mensen gevangen gehouden in afwachting van hun ‘proces’.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties