Het Rode Kruis is wereldwijd een campagne gestart tegen kernwapens. De hulporganisatie wil dat onder meer Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent.

Het kernwapenverbod werd op 7 juli 2017 aangenomen door de Verenigde Naties met instemming van 122 v/d 124 landen. Singapore onthield zich toen van stemming. Nederland, het enige NAVO-lid dat bij de vergadering aanwezig was, stemde tegen. Geen van de negen kernmachten – de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – was op de vergadering aanwezig. Het verdrag is inmiddels door zeventig landen geratificeerd.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam afgelopen week met een nieuw rapport over de toekomstige rol van kernwapens. „In het rapport worden de verschrikkelijke humanitaire gevolgen van kernwapens erkend, maar het biedt tegelijkertijd geen nieuwe ideeën om de oorzaken van het probleem aan te pakken en draagt alleen oude en gedeeltelijke oplossingen aan”, zegt Arjen Vermeer, expert humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis.

Vermeer: „Ook bouwt het niet voort op initiatieven die er al zijn, zoals het VN-kernwapenverdrag. Een vernieuwende aanpak is dringend nodig.” De hulporganisatie vindt dat de aanwezigheid van Amerikaanse tactische kernwapens in Europa geen nut heeft, terwijl het wel het risico op een ramp in de regio verhoogt. Nederland moet naar aanleiding van het AIV-rapport de Nederlandse kernwapentaak binnen de NAVO herzien. Dit heeft de hulporganisatie samen met vredesorganisatie PAX in een reactie op het rapport gestuurd aan de regering.

Het Rode Kruis benadrukt dat het een neutrale en onpartijdige hulporganisatie is. Het standpunt over kernwapens is dan ook geen politiek standpunt. „Met dit standpunt neemt het Rode Kruis het nadrukkelijk op voor de mogelijke slachtoffers als gevolg van de, bedoelde of onbedoelde, inzet van een kernwapen. De gevolgen voor hen zijn zó groot dat een verbod op deze nucleaire wapens echt nodig is”, aldus Vermeer. Met een indringend filmpje wil het Rode Kruis het bewustzijn vergroten van de verschrikkelijke gevolgen die een aanval met kernwapens kan veroorzaken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties