Zo’n 15.000 demonstranten zijn zaterdag in Straatsburg de straat op gegaan voor PKK-leider Abdullah Öcalan die al twintig jaar gevangen zit in Turkije.

Aan het eind van de ochtend verzamelden de demonstranten zich op de Boulevard de Nancy en Boulevard de Metz bij het centraal station van Straatsburg. De Koerden, onder meer afkomstig uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en Oostenrijk, droegen afbeeldingen van Öcalan en vlaggen van de PKK, KCK, YPG en YPJ met zich mee. De menigte zong leuzen als ‘Bijî Serok Apo’ (Lang leve de leider Öcalan), ‘Leyla Güven is onze eer’ en ‘Lang leve het gevangenisverzet’.

De betogers liepen vervolgens door het centrum van de stad, waarna op de Rue des Venneaux een manifestatie plaatsvond. „Wij roepen op tot de vrijlating van Öcalan, maar wat vandaag het belangrijkst is, is dat zijn detentieomstandigheden worden verbeterd”, aldus een van de demonstranten. De Koerdische bijeenkomst wordt sinds de arrestatie van Öcalan op 15 februari 1999 jaarlijks gehouden in Straatsburg, de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De leider van de Koerdische opstand in Turkije wordt vastgehouden op het eiland Imrali voor de kust van Istanbul en zit daar bijna volledig geïsoleerd. De Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije en de EU op de lijst van terroristische organisaties staat, strijden al tientallen jaren tegen elkaar. De Franse politie had veiligheidsmaatregelen getroffen rondom het protest, zoals afsluiting van enkele wegen om eventuele tegenstanders uit de buurt te houden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties