De Augustinuskerk in Amsterdam Noord

Het afgelopen weekeinde hebben krakers de monumentale St. Augustinuskerk in Amsterdam Noord bezet. Elders in het stadsdeel werd een leegstaande betonnen ‘bunker’ gekraakt.

De Augustinuskerk aan de Nieuwendammerdijk 227 in Amsterdam Noord is zaterdagavond 16 februari gekraakt. Om hun actie luister bij te zetten, werden de kerkklokken geluid en de buren uitgenodigd onder het genot van koffie kennis te maken. Er zal voorlopig geen actie tegen de krakers worden ondernomen. Maandag is op het Amsterdamse gemeentehuis de situatie besproken, meldt de Mariabode. De kerk is sinds augustus 2014 buiten gebruik.

De krakers zeggen in een buurtbrief de woningnood in de stad zat te zijn en hebben daarom het heft in eigen hand genomen. ‘Wij vinden het onacceptabel dat eigenaren panden leeg laten staan’, schrijven ze. De krakers stellen goed op de kerk te zullen passen. ‘Door de staat en faciliteiten in en rondom de kerk te onderhouden en respectvol om te gaan met de monumentale integriteit willen wij ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.’

De St. Augustinuskerk is een rooms-katholieke kruiskerk. Op nummer 225 staat de bijbehorende pastorie. De circa 40 meter hoge kerktoren met achthoekige spits is een markant punt dat de overwegend lage lintbebouwing van de dijk onderbreekt. De klokken werden in 1927 aangebracht. Architect Alfred Tepe (1840-1920) heeft tientallen kerken ontworpen. In Amsterdam tekende hij eerder de Krijtberg aan het Singel.

Door gebrek aan kerkgangers kwam het monumentale gebouw voor een schijntje (875.000 euro) in handen van financieringsmaatschappij KT Beheer BV. Die was in 2014 van zins er een Memorarium te vestigen, een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden en het bijzetten van urnen. Van die plannen is vijf jaar later nog niets gerealiseerd.

In hetzelfde weekeinde namen krakers aan de kop van de Distelweg in Amsterdam Noord hun intrek in een oud betonnen gebouw dat in het verleden dienst deed als machinekamer voor de veerdienst over het IJ.

‘Wij voorzien het gebouw van een nieuwe functie met een artist residence, werkruimte en expositieruimte’, schrijven de jonge kunstenaars. ‘Met deze actie protesteren wij tegen het beleid van de gemeente Amsterdam’.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties