Het Plastic Pact dat kabinet, bedrijfsleven en enkele milieuorganisaties zijn overeengekomen over het gebruiken van minder plastic, is volgens Greenpeace ‘een schijnoplossing’.

Op 21 februari heeft staatssecretaris Van Veldhoven (D66) het Plastic Pact gepresenteerd. De deal is gesloten met meer dan 70 bedrijven en twee milieuorganisaties en behelst dat er in 2025 ten opzichte van 2017 voor 20 procent minder plastic wordt gebruikt, dat er meer plastic opnieuw wordt gebruikt (minimaal 70 procent van de wegwerpproducten) en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar moet zijn.

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu, is in haar nopjes over het Plastic Pact: „De winst van dit pact is dat er zo breed wordt samen gewerkt. Van verpakker tot producent en van supermarkt tot afvalverwerker: de hele keten pakt het probleem nu samen op. Daarnaast blijft ook wetgeving hard nodig om de ambitie hoog te houden en andere problemen met plastic aan te pakken, zoals zwerfafval en de plasticsoep. Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop.”

Daarentegen zijn ze bij Greenpeace teleurgesteld over de doelstellingen van de deal. Volgens de milieuorganisatie zal het aantal plastic wegwerpverpakkingen blijven stijgen. „Het pact is vooral een efficiëntieslag en kostenbesparende maatregel die de groei van het aantal plastic wegwerpverpakkingen niet zal tegengaan”, aldus Greenpeace. „Een fundamentele en noodzakelijke systeemwijziging om anders om te gaan met plastic blijft helaas uit.”

Greenpeace was niet bij de totstandkoming van het akkoord betrokken en ook andere milieuorganisaties zoals Plastic Soup Foundation en Milieudefensie stonden buitenspel. „Ze zijn vergeten de planeet aan tafel te zetten”, zegt een woordvoerster van Greenpeace daarover. De enige milieuclubs die hebben meegepraat over het Plastic Pact waren Natuur & Milieu en Plastic Whale.

Gerelateerde berichtgeving vind je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties