Kom maar op ME!

De voorzieningenrechter in Haarlem heeft een vordering van de krakers afgewezen voor een verbod op de aangekondigde ontruiming.

Begin januari 2019 heeft een groep krakers het zwaar verwaarloosde Fort bij Velsen in Beverwijk gekraakt. Het monumentale fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, een Rijksmonument en UNESCO werelderfgoed. Op 15 januari heeft het Openbaar Ministerie laten weten het perceel te zullen ontruimen. De burgemeester van Beverwijk staat pal achter het besluit van de officier van justitie.

De krakers hebben in kort geding de rechter gevraagd de Staat te verbieden het perceel te ontruimen totdat de eigenaren van Fort bij Velsen een koopovereenkomst hebben gesloten met een potentiële koper. De rechter heeft de vordering van de krakers afgewezen. ‘Het uitgangspunt is dat een eigenaar het recht heeft om over zijn eigendom te beschikken zoals hij wil.’

De eigenaren van Fort bij Velsen gebruiken het terrein en een aanwezige woonark, woontjalk en paardenstal nog zelf. ‘Het fort staat dus niet echt leeg’, aldus de voorzieningenrechter. ‘Dat de krakers moeite hebben met het vinden van andere woonruimte kan geen rol spelen. Daartegenover hebben de eigenaren een gerechtvaardigd belang bij ontruiming.’

Bovendien zouden de eigenaren een financieel risico lopen vanwege het wegvallen van verzekering bij kraak en doordat de krakers onder meer elektriciteit gebruiken. Verder zijn de eigenaren bezig met de verkoop van het fort. ‘Helder is dat kraak eventuele kopers afschrikt. Ook willen de eigenaren anti-kraakwachten in het fort zetten. Een eigenaar heeft de vrijheid om bij anti-kraak zelf te kiezen met wie hij in zee gaat en welke afspraken hij wil maken.’

Gerelateerde berichtgeving:
Krakers veroveren Fort bij Velsen
Rechtszaak voor behoud Fort bij Velsen
Open huis gekraakt Fort bij Velsen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties