De concentratie medicijnresten in zoetwater is de laatste twintig jaar over de hele wereld fors toegenomen. Dat meldt de Radboud Universiteit op basis van eigen onderzoek.

De hoeveelheid dreigt volgens de instelling echt schadelijk te worden voor het milieu. Van de twee middelen die in de studie speciaal zijn onderzocht (carbamazepine, een middel tegen onder meer epilepsie, en het antibioticum ciprofloxacine) noemt de Radboud de milieurisico’s in 2015 wel tien tot twintig keer hoger dan in 1995. Vooral de toename van menselijk gebruik van ciprofloxacine verhoogt de risico’s wereldwijd.

„De concentraties van dit antibioticum zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen. Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering”, aldus onderzoeker Oldenkamp. Antibioticaresistentie is een onderwerp dat al enkele jaren op de agenda staat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Oldenkamp: „Over het algemeen wordt het gezien als probleem van de gezondheidssector: resistente bacteriën kunnen verspreid worden binnen ziekenhuizen of via de veehouderij. Maar nog weinig bekend is de rol die het milieu in dit probleem speelt, hoewel deze wel van essentieel belang is. Mensen worden immers ook blootgesteld aan bacteriën via afvalwaterzuivering, rivieren en meren.”

Van pijnstillers tot hormoonverstorende stoffen, elk jaar belandt volgens het RIVM minstens 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater in Nederland. Dat is ruim acht keer zoveel als de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die terecht komt in het water (17.000 kilo). Medicijnresten worden veelal door gebruikers door de wc gespoeld. Ze weten klaarblijkelijk niet dat het chemisch afval ingeleverd kan worden bij de apotheek.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tony Berg
5 jaren geleden

Het begon met klimaat verandering, toen plastic, verpakkings materialen en dames kleding die niet alleen bijna nieuw de vuilnisbak in gaat, maar van goedkoop kunstmatige stof is gemaakt dat vezels achterlaat in het water die enkele keer dat ze gewassen worden en nu medicijnen.
Iedereen praat er over, niemand doet er wat.
De politieke leiders willen hun baantje houden, dus “they don’t rock the boat”.
Als het ernstig genoeg wordt dan houden de leiders een aantal internationale conferenties, vliegen de wereld rond en komen met een prachtig report en een niets-zeggende overeenkomst. Maar niemand doet echt iets.
Ik ben bijna tachtig, het ziet mijn tijd wel uit zou mijn schoonvader zeggen. Maar mijn kleinkinderen en achter kleinkinderen, die indirekt ook veel schade berokkenen – neem alleen die luiers maar, vier per dag in de vuilnisbak – hebben straks serieuze problemen.

Bert Oosterhof
5 jaren geleden

8x zoveel medicijnresten als gewasbeschermingsmiddelen. Wordt het niet eens tijd dat de burger net zo schoon wordt als de boer?

Piet
5 jaren geleden

Waar gaat dit over ,een oud rapport uit 2015 waar ze nu mee beginnen te zeiken.mensen we leven nu in 2019 ,en er is al vier jaar niets mee gedaan.