De correctionele rechtbank van Ieper in België heeft maandag besloten dat de rechtszaak tegen de bedrijfsleiding van een slachthuis in Tielt op 25 november plaatsvindt.

De directie van het slachthuis in het Belgische Tielt kan vanwege misstanden jegens varkens binnen het bedrijf een straf opgelegd krijgen van een tot zes maanden cel en boetes tot 2.000 euro. De rechtszaak is aangespannen door de dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Gaia en De Blauwe Wereldketen. Het exportslachthuis wordt vervolgd voor een aantal inbreuken op het dierenwelzijn in de periode maart tot november 2017.

Het exportslachthuis in Tielt, het grootste slachthuis van België, kwam in 2017 in opspraak nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercover gemaakte beelden naar buiten bracht waarop te zien is dat varkens geschopt en aan de oren getrokken worden. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beval een tijdelijke sluiting in 2017. Twee weken later en na tal van inspecties mochten de deuren alweer open.

De directie van het slachthuis stelde vervolgens een actieplan samen dat dergelijke wanpraktijken in de toekomst zou moeten voorkomen. Tegelijk met de tijdelijke sluiting was ook een gerechtelijk onderzoek gestart, dat inmiddels is afgerond. Volgens de afdeling Ieper van het West-Vlaamse parket zijn er door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en de inspectie dierenwelzijn inbreuken vastgesteld tegen het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in het bedrijf.

Maar liefst 175.000 mensen tekenden een petitie voor sluiting van het slachthuis Tielt. Animal Rights riep de Belgische minister van Dierenwelzijn op om dierenleed in de veehouderij strenger te bestraffen en om dierenrechten op te nemen in de grondwet. „Pas als dieren ook erkend worden in de grondwet als levende en voelende wezens en hun intrinsieke waarde gerespecteerd wordt, kunnen ze daadwerkelijk beschermd worden tegen wreedheden”, aldus Els Van Campenhout van Animal Rights.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties