Het Friese Statenlid van de PvdD heeft met haar suffe kop tegen een alternatieve motie gestemd om tot 2021 jaarlijks 200.000 ganzen af te schieten. Het afschot duurt nu tot 2023.

Op tafel lag het plan van de provincie Friesland om de huidige aanpak van ganzen tot en met 2023 te verlengen. Een van de onderdelen is dat er elk jaar maximaal 200.000 ganzen mogen worden doodgeschoten. Vogels verjagen is een andere maatregel. De fractie van PvdA, SP en zelfstandig Statenlid Sietze Schukking echter presenteerden tijdens de vergadering een alternatief: wel doorgaan, maar minder lang, tot en met 2021.

Na een Statenvergadering die ruim dertien uur had geduurd ging het Statenlid Van der Zanden (PvdD) woensdagavond in de fout. Van de 41 aanwezige politici steunden 20 het alternatieve plan. Van der Zanden stemde per ongeluk tegen, terwijl ze voor had willen stemmen. Het alternatief werd met 21 tegen 20 stemmen verworpen. Kiezen voor nog vier jaar doorgaan noemde ze „een extreme vorm van over het graf heen regeren.”

Vervolgens bracht commissaris van de koning Arno Brok nog enkele andere moties over het ganzenplan in stemming. Van der Zanden wist al dat ze een blunder had gemaakt: „Ik had het direct door, maar wist niet dat ik het alleen nog kon herstellen voordat het finale besluit zou vallen.” Op grond van de vergaderregels kan een politicus een uitglijder herstellen zolang het agendapunt nog niet is afgehamerd, maar Van der Zanden reageerde te laat.

Aan een verslaggever van de Leeuwarder Courant zegt ze het heel ernstig te vinden dat ze steun heeft gegeven aan een beleid dat ze verafschuwt. Ze vindt dat Friesland het over een compleet andere boeg moet gooien, met onder andere veel meer variatie in de begroeiing. Gedeputeerde Kramer (Fryske Nasjonale Partij) wijst erop dat het niet de bedoeling is om zoveel mogelijk ganzen af te schieten, maar om de vraatschade voor boeren te beperken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties