Dick Cheney was van 2001 tot 2009 vicepresident van de Verenigde Staten. Vice, geschreven en geregisseerd door Adam McKay, is een biografische film over de machtigste vicepresident ooit. Hij trok aan de touwtjes in het Witte Huis van president George W. Bush jr. Het was voor Cheney een lange tocht naar het centrum van de macht. In de film wordt zijn carrière van begin tot eind geschetst. McKay doet het in de flitsende, ontregelende stijl van zijn vorige film, de Wall Street satire The Big Short (2015).

Vice is geen rechttoe rechtaan biografie. Het verhaal is niet chronologisch en springt heen en neer door het leven van Cheney. Het is zeker geen saaie geschiedenisles geworden. McKay houdt de vaart erin en sleept alles erbij om het boeiend te houden. Hij citeert Macbeth van Shakespeare en presenteert een aftiteling midden in de film die tamelijk hilarisch is. De volkse vertelstem van acteur Jesse Plemons biedt extra achtergrondinformatie. En de vijf hartinfarcten van Cheney worden netjes bij gehouden, hetgeen een lugubere uitsmijter oplevert aan het eind.

Cheney is in het begin van de film een losbol die tot de orde geroepen moet worden door zijn vrouw Lynne. In 1969 gaat hij de politiek in. Tijdens de regeringen van Nixon, Ford en George H.W. Bush werkte hij zich omhoog. Opvallendste wapenfeit van die periode is zijn werk als minister van Defensie in het kabinet van Bush senior. Zijn ervaring met Operatie Desert Storm (1991) was een ideale voorbereiding voor de aanstaande oorlog met Irak na 11 september 2001.

In Vice wordt getoond hoe een kleurloze bureaucraat de machtigste man van de wereld kon worden. In de periode 2001-2009 als vicepresident leefde hij zich naar hartenlust uit met het slopen van de democratie. Het gaat erom de macht van de president exceptioneel te vergroten, en dat door allerlei sluwe wetten te maken. McKay moet Cheney oprecht haten, alhoewel er wel degelijk bewondering voor de ex-politicus doorsijpelt. Voor de doortraptheid van Cheney heeft de kritische regisseur blijkbaar bewondering.

Christian Bale is nagenoeg onherkenbaar in zijn rol als Cheney, het is weer een tour de force van de acteur. Amy Adams als de daadkrachtige Lynne Cheney is uiteraard uitstekend. Deze twee acteurs acteren opvallend genuanceerd en ingetogen, een hele prestatie in deze krankzinnige vertelling. Verder zijn er mooie rollen van Steve Carell als Donald Rumsfeld en vooral Sam Rockwell excelleert als George Bush jr. Opvallend is dat de naam van de huidige president van de Verenigde Staten niet in de film valt. Niettemin lijkt McKay stiekem te suggereren dat Cheney de wegbereider is voor Donald Trump.

Ulrik van Tongeren

Vice (Entertainment One, 2018), nu in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties