Tien ngo’s, waaronder Amnesty en Human Rights Watch, hebben de krachten gebundeld in hun verzet tegen de detentie van Osman Kavala en andere mensenrechtenactivisten.

Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu en veertien andere mensenrechtenactivisten worden door de Turkse schurkenstaat aangeklaagd wegens ‘pogingen om de regering omver te werpen’. De Turkse zakenman Kavala is sponsor van Amnesty International. Op 18 oktober 2017 werd hij zonder aanklacht gearresteerd op de luchthaven van Istanboel. Aksakoğlu adviseert ngo’s over zaken betreffende de burgersamenleving.

Aanleiding voor de aanklacht draait vooral om de Gezi Park-protesten in 2013. De vreedzame protesten rond het park in Istanboel werden door de politie met harde hand neergeslagen. In een open brief aan de Turkse dictatoriale macht in Ankara roepen tien ngo’s op de aanklachten te laten vallen en om een eind te maken aan de almaar toenemende repressie en criminalisering van maatschappelijke organisaties.

Ook veel media zijn het slachtoffer van de heksenjacht van de Turkse overheid op iedereen die kritische vragen stelt over de situatie in Turkije. Vorige week stonden de mensenrechtenactivisten Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu en Ahmet Nesin terecht vanwege een solidariteitsactie voor de inmiddels verboden krant Özgür Gündem. Eren Keskin, adjunct-hoofdredacteur, staat tevens terecht in meer dan honderd rechtszaken.

Op 27 februari zijn 27 hoogleraren, lid van de Academici voor Vrede, veroordeeld tot in totaal 57 jaar, 11 maanden en 5 dagen celstraf wegens ‘het verspreiden van terroristische propaganda’ door ondertekening van een verklaring in 2016 waarin wordt opgeroepen tot beëindiging van terrorismebestrijdingsoperaties in het Koerdische zuidoosten van Turkije. ‘Wij verzetten ons gezamenlijk tegen deze pogingen om maatschappelijke organisaties in Turkije te vernietigen’, schrijven de organisaties in hun open brief.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties